Bacșișul va fi trecut pe nota de plată și va fi impozitat. Clientul alege valoarea lui

Distribuie pe:

Bacșișul va fi impozitat cu 10%, iar clientul va alege valoarea acestuia. El va indica pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută, care va fi trecută distinct pe bonul fiscal al operatorului economic, conform unui proiect de lege avizat de Comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților.

“Documentarea făcută pentru acest proiect legislativ a luat în considerare și bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar și de SUA. Astfel, am propus un sistem simplu și transparent, pentru ca aceste venituri, încasate dintotdeauna în mod curent în unitățile de alimentație publică și distribuite apoi netransparent angajaților, să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părțile implicate, dar și o fiscalizare rezonabilă”, arată Bogdan Huțucă, citat de News.ro.

“Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urmă asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat.

Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus față de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a subliniat Bogdan Huțucă.

Președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci arată că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât și în numerar, la opțiunea clientului.

De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar în același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Legea urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Lasă un comentariu