Nemulțumirile privind ridicarea gunoiului se sparg în capul primarilor, deși aceștia nu au nicio pârghie asupra sistemului

Distribuie pe:

În 21 iunie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Ecolect Mureș a semnat Contractul de delegare a activității de colectare și transport a deșeurilor selective în Zona 2 cu Compania de Salubritate Brantner Veres S.A., care a câștigat procedura de achiziție publică. Compania clujeană a semnat un contract pe cinci ani, asigurând astfel colectarea selectivă a deșeurilor în următoarele UAT-uri: Târgu Mureș, Miercurea Nirajului, Band, Bereni, Corunca, Cristești, Eremitu, Ernei, Glodeni, Gornești, Hodoșa, Livezeni, Mădăraș, Măgherani, Pănet, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sântana de Mureș și Vărgata.

După semnarea contractului, firma de salubritate s-a aflat într-o perioadă de mobilizare de 120 de zile, în care avea de distribuit pubele pentru colectarea diferitelor tipuri de deșeuri și să desfășoare o campanie de informare pentru populație. Perioada de mobilizare a fost prelungită de ADI Ecolect cu încă 15 zile, activitatea noului operator din Zona 2 începând în 5 noiembrie, dar practic, în cele mai multe localități, de luni, 7 noiembrie. De la această dată au început să curgă însă și reclamațiile cu privire la faptul că programul de ridicare a gunoiului nu este respectat. Din foarte multe locuri din Târgu Mureș au fost făcute publice imagini cu gunoiul neridicat. De asemenea, mai mulți primari din Zona 2 și-au exprimat public nemulțumirea față de noul operator. Doar în Târgu Mureș, în cursul săptămânii trecute au fost acordate, de Poliția Locală, peste 100 de amenzi contravenționale, în valoare de aproape 200.000 de lei. Primarul din Sâncraiu de Mureș se gândește să iasă din ADI Ecolect, iar localitatea sa să își gestioneze în alt mod problema deșeurilor. Și primarul din Sângeorgiul de Mureș și-a exprimat public nemulțumirile.

Ieri a avut loc o întâlnire între reprezentanții ADI Ecolect și primarii din Zona 2. La ora închiderii ediției, niciunul dintre edilii participanți la întâlnire sau reprezentanții ADI Ecolect nu au putut fi contactați pentru detalii privind concluziile discuțiilor. Vom reveni în edițiile următoare cu privire la eventualele soluții discutate.

Sâncraiu de Mureș vrea să iasă din ADI Ecolect

Primarul comunei Sâncraiu de Mureș, Budian Petru Ionut, a declarat, ieri, pentru „Cuvântul liber", că a luat decizia convocării Consiliului local pentru a discuta inclusiv soluțiile legale a ieși din ADI Ecolect. „Nu își respectă programul de ridicare a deșeurilor, lumea este nemulțumită. Chiar dacă le-am mai acordat 15 zile termen de conformare, peste termenul alocat inițial, se pare că societatea nu face față programului. În prima zi, luni, 7 noiembrie, nu au ieșit pe teren. În Sâncraiu ar trebui să iasă cu 6 sau 7 mașini, ceea ce nu s-a întâmplat. Au reușit să ridice doar 30% din gunoiul menajer", a spus primarul. Acesta a adăugat că știe că sancțiunile în cazul în care un UAT iese din această asociație sunt mari, însă crede că dacă mai multe primării ar dori acest lucru, s-ar putea găsi o soluție mai convenabilă. Comuna Sâncraiu de Mureș se află în Zona 2. Într-o postare pe pagina sa de facebook, primarul îi îndeamnă pe cetățeni ca reclamațiile să le adreseze direct operatorului de salubritate sau ADI Ecolect, primăria neavând vreun control în această situație.

Primarul din Sângeorgiu de Mureș: Este identică sau mai rea situația în multe alte localități unde a început activitatea noul operator"

La rândul său, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sofalvi Szabolcs, și-a exprimat public nemulțumirea față de această situație. El a scris pe pagina sa de facebook: „Este identică sau mai rea situația în multe alte localități unde a început activitatea noul operator austriac, inclusiv în Târgu Mureș, pentru că, se pare, nu are încă suficient personal. Am sesizat Asociația de dezvoltare intercomunitară Ecolect Mureș (din cadrul Consilului Județean) pentru a lua măsuri, amenzi, penalități etc., ei fiind partea contractantă ca urmare a licitației publice pe care a câștigat-o SC Brantner SRL. Luni se va convoca o ședință operativă extraordinară la nivel regional, pentru a vedea care vor fi următorii pași, dacă va continua această situație. Mulțumesc sângeorzenilor că demonstrează înțelegere și răbdare față de această situație neplăcută!"

Consilierul local Claudiu Maior va duce, zilnic, doi saci cu gunoi în fața Primăriei Târgu Mureș

Liderul Pro România Târgu Mureș, Sergiu Claudiu Maior, consilier local din Consiliul Local Târgu Mureș, a depus, duminică seara, doi saci de gunoi pe treptele clădirii Primăriei municipiului reședință de județ, în semn de protest față de neridicarea gunoiului din oraș de aproximativ o săptămână, după schimbarea operatorului de salubritate. „În fiecare zi, la ora 17.00, voi duce în fața primăriei unul sau doi saci de gunoi, până când problema colectării gunoaielor din municipiu va fi rezolvată! Nu se mai poate așa! Batjocura noii administrații față de cetățeni trebuie să înceteze", a postat consilierul local pe Facebook.

Acesta a inițiat și o petiție online: „Stop gunoaielor la Târgu Mureș - Vrem restituirea taxei de salubritate", pe care a inițiat-o după ce gunoiul din municipiu nu a fost ridicat timp de câteva zile, în urma schimbării operatorului în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Mureș. „În calitate de cetățean al municipiului Târgu Mureș, astăzi, 9 noiembrie, am depus la Primăria Târgu Mureș și la Garda Națională de Mediu 2 notificări legate de situația dezastruoasă a colectării deșeurilor din municipiu, care reprezintă un atentat la sănătatea publică. Totodată, am solicitat restituirea cotei părți din taxa de salubritate aferentă perioadei 5 noiembrie - prezent și chiar până la soluționarea problemei, precum și sancționarea contravențională și retragerea autorizației de mediu, companiei de salubritate Brantner Veres SA pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu pe care și le-a asumat prin contractul de servicii nr. 1676/21.06.2022. Te invit să susții și TU acest demers prin semnarea acestei petiții. Fără șmecherii pe spatele târgumureșenilor! Orașul nostru trebuie să fie curat!", se arată în petiția inițiată de Sergiu Claudiu Maior. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu