Sondaj: Românii nu se protejează împotriva furtului din locuințe. 4 din 10 postează fotografii din vacanțe

Distribuie pe:

Peste un sfert dintre românii (27%) care locuiesc la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu ușurință în casă, iar patru din zece persoane (43%) afirmă că postează poze din vacanță pe Instagram sau pe Facebook, acestea fiind aspecte care pot crește riscul de furt din locuință, arată rezultatele unui sondaj derulat în cadrul campaniei „Luna Asigurărilor de Locuințe", inițiată de APPA - Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor.

Potrivit sursei citate, doar 10% dintre cei chestionați postează pe rețelele sociale fotografii sau filme în care sunt vizibile obiecte de valoare din casă, cum ar fi: televizoare telefoane, computere sau sisteme video.

De asemenea, 25% din totalul participanților la sondaj au declarat că lasă geamuri deschise atunci când pleacă de acasă, iar aproape 24% petrec mult timp plecați de acasă.

Datele sondajului de specialitate relevă faptul că, în general, românii sunt precauți în ceea ce privește focul deschis, dar mai puțin îngrijorați atunci când vine vorba despre electrocasnice. Astfel, 96% dintre respondenți au declarat că nu lasă nesupravegheat un foc deschis (lumânări, aragaz, sobă), însă 23% obișnuiesc să lase electrocasnice pornite în momentul când pleacă de acasă (mașină de spălat, mașina de pâine, multicooker etc.) - fapt ce poate crește riscul declanșării unui incendiu.

În plus, aproape 6% dintre respondenții care stau la bloc au recunoscut faptul că au în locuință instalații electrice care improvizate sau defecte. Totodată, 27% dintre locuitorii de la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu ușurință în casă - un aspect care poate crește riscul de furt din locuință, în anumite cazuri, se menționează în rezultatele cercetării.

Conform sondajului, din aceeași categorie de respondenți, 18% susțin că lasă cada de baie să se umple cu apă în timp ce își văd de treburi prin casă.

La sondajul lansat în cadrul campaniei naționale de informare „Luna Asigurărilor de Locuințe" au participat 2.015 respondenți, dintre care 67% femei. Peste jumătate dintre participanți locuiesc la bloc și 44% la casă, în timp ce 67% sunt proprietari sau co-proprietari ai locuinței în care stau, 25% locuiesc în casa familiei fără a fi proprietari, iar aproape 9% stau în chirie.

În ceea ce privește vârsta participanților la sondaj, majoritatea au între 25 și 55 de ani, 31% au între 35 - 45 de ani, 23% au între 26 - 34 de ani, și 20%, între 46 - 55 de ani.

Sondajul s-a desfășurat online, în perioada 21 - 31 octombrie 2022.

Campania „Luna Asigurărilor de Locuințe" este inițiată de APPA - Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor și s-a desfășurat cu sprijinul PAID România, UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, FGA - Fondul de Garantare a Asiguraților și UNSICAR - Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România. (Agerpres)

Lasă un comentariu