Un hormon dezvoltat la pubertate prezice anumite boli pentru bărbați

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Nottingham, citați de descopera.ro, susțin că un hormon care se dezvoltă la bărbați în timpul pubertății are un rol vital, acesta prezicând din timp dacă aceștia ar putea suferi de anumite boli mai târziu în viață.

„În cadrul studiului nostru, am descoperit că noul hormon, asemănător insulinei, numit INSL3, este constant pe perioade lungi de timp și este un indicator timpuriu important pentru prezicerea bolilor legate de vârstă.

INSL3 este produs de aceleași celule din testicule care produc și testosteronul. Spre deosebire de testosteron, care fluctuează de-a lungul vieții unui bărbat, INSL3 rămâne constant, nivelul de la pubertate rămânând în mare parte același pe tot parcursul vieții unui bărbat, scăzând doar ușor la bătrânețe.

Acest lucru îl face să fie primul indicator clar și fiabil al morbidității legate de vârstă, în comparație cu orice alt parametru măsurabil.

Rezultatele arată că nivelul de INSL3 din sânge se corelează cu o serie de  boli legate de vârstă, cum ar fi slăbiciunea osoasă, disfuncțiile sexuale, diabetul și bolile cardiovasculare.

Descoperirea caracterului constant al acestui hormon este foarte semnificativă, deoarece înseamnă că un bărbat cu INSL3 ridicat la tinerețe va avea în continuare INSL3 ridicat și la bătrânețe.

Cineva cu INSL3 scăzut la o vârstă tânără, dar va avea INSL3 crescut când va fi mai în vârstă, va fi mai predispus să dobândească boli tipice legate de bătrânețe. Acest lucru deschide posibilități interesante de a prezice bolile legate de vârstă și de a găsi modalități de a preveni apariția acestor boli prin intervenție timpurie.

Este esențial să înțelegem de ce unii oameni sunt mai predispuși la apariția dizabilităților și a bolilor pe măsură ce îmbătrânesc, astfel încât să se poată găsi intervenții care să asigure că oamenii nu numai că trăiesc o viață lungă, ci și o viață sănătoasă pe măsură ce îmbătrânesc", explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu