Liderii G-20 condamnă, cu fermitate, războiul din Ucraina. SUA Și China își “îndulcesc” relațiile

Distribuie pe:

În cadrul reuniunii de la Bali (Indonezia) care a debutat ieri, 15 noiembrie, liderii națiunilor din Grupul celor 20 (G20) au luat în considerare adoptarea unei rezoluții în care majoritatea membrilor condamnă, cu fermitate, intervenția armată a Rusiei în Ucraina.

Summit-ul de pe insula indoneziană Bali este prima întâlnire a liderilor G20 de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Războiul, pe care Rusia l-a descris drept o “operațiune militară specială”, umbrește întâlnirea, în ciuda apelurilor la unitate și concentrare asupra acțiunilor pentru rezolvarea problemelor economice globale, precum inflația și securitatea alimentară și energetică.

“Majoritatea membrilor condamnă, cu fermitate, războiul din Ucraina și subliniază că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitatea deja existentă în economia globală”, se arată în proiectul rezoluție, de 16 pagini, potrivit unui exemplar consultat de Reuters.

“Au existat alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, se arată în document, potrivit unui oficial european. Nu a fost adoptat de lideri și este probabil ca Rusia să se opună adoptării sale, o decizie fiind luată, eventual, în cursul zilei de azi. Un oficial american a declarat mai devreme că Statele Unite se așteptau ca G20 să condamne războiul Rusiei în Ucraina și impactul acestuia asupra economiei globale.

Luni seara, înainte de summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o alocuțiune virtuală că acum este momentul ca liderii mondiali să oprească războiul Rusiei în Ucraina, dar numai în baza unui plan pe care îl propune Kievul, “în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional”. El a cerut restabilirea “securității nucleare” în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie și introducerea de restricții de preț pentru resursele energetice rusești.

“Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Nu va exista Minsk 3, pe care Rusia să îl încalce imediat după acord”, a spus Zelenski.

El a avertizat că, fără acțiuni concrete pentru restabilirea păcii, Rusia va încerca să înșele în continuare țările care vor pace: “Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie și poate fi oprit. (...) Dacă Rusia se opune formulei noastre de pace, veți vedea că vrea doar război”.

În replică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că cerințele Ucrainei pentru reluarea discuțiilor cu Moscova sunt “nerealiste”:

“Toate problemele sunt cu partea ucraineană, care refuză categoric negocierile și pune condiții care sunt în mod evident nerealiste”, a declarat oficialul rus, în cadrul summit-ului.

Reuniunea s-a deschis cu un apel al președintelui indonezian Joko Widodo - un apel la unitate și acțiuni concrete pentru a redresa economia globală, în ciuda divergențelor profunde cauzate de război.

“Nu avem altă opțiune, este nevoie de colaborare pentru a salva lumea”, a spus el. “G20 trebuie să fie catalizatorul pentru redresarea economică. Nu trebuie să împărțim lumea în bucăți. Nu trebuie să permitem ca lumea să treacă printr-un alt război rece”.

G20, care include țări, de la Statele Unite, Rusia și Brazilia până la India, Arabia Saudită și Germania, reprezintă peste 80% din produsul intern brut al lumii, 75% din comerțul internațional și 60% din populația planetei.

Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat apeluri din partea unor lideri occidentali pentru boicotarea summit-ului și retragerea invitației președintelui rus Vladimir Putin, dar Indonezia a rezistat și a refuzat să facă acest lucru.

China se pronunță pentru încetarea focului: în ajunul summit-ului, președintele SUA, Joe Biden, și liderul chinez, Xi Jinping, au purtat discuții bilaterale, angajându-se “să comunice mai des”, în ciuda “numeroaselor diferențe”.

Întâlnirea a fost prima pe care cei doi au avut-o in personam de când Biden a devenit președinte al SUA și pare să anunțe o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două superputeri, după o spirală descendentă.

Xi și Putin s-au apropiat din ce în ce mai mult în ultimii ani, reafirmându-și parteneriatul cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Cu toate acestea, China a avut grijă să nu ofere Kievului niciun sprijin material direct, care să poată atrage occidentul împotriva ei.

Marți, Xi i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron, în timpul unei întâlniri bilaterale, că China pledează pentru încetarea focului în Ucraina și pentru negocieri de pace, a informat presa de stat chineză.

Macron a replicat că este esențial ca Franța și China să coopereze mai strâns pentru a depăși consecințele războiului din Ucraina, cei doi lideri fiind de acord asupra necesității detensionării, “de urgență”, a conflictului și pronunțându-se pentru prevenirea folosirii armelor nucleare.

Luni, Biden și Xi “și-au reiterat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina” în timpul întâlnirii lor, a informat Casa Albă.

Xi i-a spus lui Biden că armele nucleare nu trebuie folosite și că războaiele nucleare nu trebuie purtate.

Occidentul a acuzat Rusia că a făcut declarații iresponsabile cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare de la invazia sa în Ucraina. Rusia a acuzat, la rândul său, Occidentul de retorică nucleară “provocatoare”.

G20 este un forum interguvernamental care conectează marile economii ale lumii.

De notat că, precedentele reuniuni ale miniștrilor G20 nu au reușit să producă declarații comune din cauza dezacordului dintre Rusia și ceilalți membri cu privire la limbaj, inclusiv cu privire la modul de a descrie războiul din Ucraina.

Membrii G20 sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Regatul Unit, Republica Coreea, Rusia, Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Spania este, de asemenea, invitată ca invitat permanent.

La ora documentării noastre, lucrările summit-ului sunt în plină desfășurare. (surse: REUTERS, AFP, CNBC)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu