La Reghin - Sistem modern de colectare a deșeurilor plutitoare

Distribuie pe:

Asociația CSR Nest în parteneriat cu Asociația “Our Lifetime” din Reghin, cu sprijinul Apelor Române, au amplasat un dispozitiv Log Boom pe râul Mureș, la Reghin, care servește la colectarea deșeurilor care plutesc la suprafața apei.

“La Reghin acum avem un sistem modern care colectează și blochează deșeurile, pet-urile, plasticurile, crengile, deșeuri vegetale care plutesc, le blochează de-a lungul râului. Acestea se colectează pentru a fi ulterior procesate într-o manieră selectivă. Sistemul este foarte prietenos cu mediul, este un sistem verde format dintr-o înșiruire de tuburi închise care plutesc la suprafața apei, fapt care nu blochează nici fauna acvatică, nici deplasarea apei, pur și simplu rețin ceea ce plutește” a declarat presei, luni, președintele Asociației “Our Lifetime” din Reghin, Mihai-Dan Farcaș.

El a arătat că prin amplasarea sistemului de tuburi plutitoare în amonte de barajul cunoscut de localnici sub denumirea “La trei găurele” vor fi colectate inclusiv deșeurile care ar putea să pătrundă pe Canalul Morii, care traversează municipiul Reghin.

“Acel Canal al Morii avem intenție a-l dezvolta pentru a fi atracție pentru comunitate. Acum va fi mai curat pentru că exact înainte de a fi acel baraj prin care se redirecționează și apă către Canalul Morii avem acest sistem de recoltare. În România sunt 5 astfel de proiecte anul ăsta și mă bucur cu și Reghinul o prins această oportunitate. Sistemul va fi pus complet în uz în primăvară pentru că abia atunci vine ultima componentă a sistemului, un fel de spațiu de colectare a acestor deșeuri captate, care sunt niște plăci de 8 metri x 4 metri băgate în pământ. Atunci vom urmări cifrele, pentru că de fapt acesta e obiectivul, să vezi cât deșeu se colectează de pe Mureș, în ce perioadă de timp, în fiecare regiune, acest program fiind implementat și în alte zone ale țării. Fiecare regiune are anumiți indicatori”, a arătat Fărcaș.

Reprezentantul Asociației “Our Lifetime” a precizat că se dorește recoltarea tuturor deșeurilor care plutesc, dar în special a plasticului, după ce s-a dovedit științific dezastrul produs de poluarea cu particule de plastic în rândul faunei acvatice.

“Această luptă a devenit o adevărată problemă, poluarea cu microparticule de plastic, se fac tot felul de testări din apă, din pește, te miri pe unde mai ajunge și e foarte nesănătos, fiindcă organismul nu prelucrează plasticul și rămâne la un moment dat cu impact mare de sănătate”, a spus Fărcaș.

Reprezentantul Asociației CSR Nest, Sergiu Sebeși, a anunțat, pe Facebook, că săptămâna trecută s-a finalizat montarea a două dispozitive Log Boom în județele Mureș și Gorj, în aval de confluența râului Mureș cu râul Gurghiu, în intravilanul municipiului Reghin, și pe râul Jiu, la Rovinari la aproximativ 300 metri amonte de Priza cu Barare Rovinari.

“Această acțiune face parte din campania Apa care are grijă de ape!, inițiată de Dorna în parteneriat cu Asociația CSR Nest și cu sprijinul Apele Române, Apele Române Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj și Apele Române Mureș - SGA Mureș - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș”, a arătat Sergiu Sebeși. (Agerpres.ro)

Lasă un comentariu