În fiecare an, la data de 16 noiembrie este sărbătorită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Distribuie pe:

Patrimoniul cultural reprezintă expresia unui mod de viață dezvoltat de o comunitate și transmis din generație în generație și include, obiceiuri, practici, tradiții, obiecte, manifestări artistice și valori. Patrimoniul cultural poate fi material sau imaterial și conține dovezi istorice, evidente și tangibile încă din antichitate.

E interesant de știut ce obiective are România înscrise în Patrimoniul Mondial. Lista a fost deschisă cu înscrierea Deltei Dunării, în 1991, ca sit natural. Al doilea sit natural al României înscris în Patrimoniul UNESCO îl reprezintă Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați, iar în anul 2021 a fost înscrisă și Roșia Montană. Patrimoniul mondial include și șase situri culturale din țara noastră, potrivit Hotnews.ro, care preia informații prezentate Institutul Național al Patrimoniului.

Siturile naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt: Delta Dunării; Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei Siturile culturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt: Biserici din Moldova; Mănăstirea Horezu;Sate cu biserici fortificate din Transilvania;Cetățile Dacice din Munții Orăștiei; Centrul Istoric din Sighișoara; Biserici de lemn din Maramureș.

* Biserici din Moldova ( anul înscrierii- 1993 și 2010):1. Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Arbore; 2. Biserica “Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Humor; 3. Biserica “Buna-Vestire” a Mănăstirii Moldovița; 4. Biserica “Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți; 5. Biserica “Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava; 6. Biserica “Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț; 7. Biserica “Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița;8. Biserica “Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Probota.

Motivația includerii acestor biserici din Moldova în Lista Patrimoniului Mondial este dată de unicitatea ansamblelor de picturi murale exterioare, particularizate prin întinderea lor pe întreaga suprafață a turlei și a zidurilor, prin coerența și unitatea programului iconografic, prin semnificațiile teologice cu multiple nuanțe militante ale mesajului lor, prin tehnica desăvârșită a combinării frescei de bază cu un finisaj “a secco”. În același timp, pictura interioară se remarcă prin calitatea plastică excepțională a fiecărui ansamblu. În limitele unui program iconografic prestabilit, iconografii și pictorii din Moldova introduc nuanțări și soluții plastice originale care conferă o pecete de ne-confundat ansamblelor realizate între ultimele decenii ale secolului al XV-lea și jumătatea secolului al XVI-lea.

* Mănăstirea Horezu.Complexul monahal Hurezi (Hurez, Hurezu, Horez) de la Romanii de Jos este situat în nordul provinciei Olteniei, la circa 5 km de drumul național DN 67, ce face legătura între Râmnicu Vâlcea și Târgu-Jiu. Mănăstirea Hurezi este cel mai vast și cel mai dezvoltat ansamblu monastic din Țara Românească. Prin elementele de ordin arhitectural și artistic este un unicat nu doar în arhitectura românească, ci și în cea a sud-estului Europei, o sinteză post-bizantină fidelă tradiției ortodoxe, edificată atât după principiile ordonatoare ale Renașterii italiene, cât și după tipicul marilor mănăstiri de la Muntele Athos. * Mănăstirea Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688-1714), a fost începută în 1690, completată și extinsă de egumenii mănăstirii în mai multe etape: 1734 -1735, 1829 - 1854 și 1854 - 1873. “Biserica Mare”, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, era destinată să devină necropolă a familiei lui Constantin Brâncoveanu. În epocă, Hurezii devin un mare centru artistic în jurul căruia s-a născut “stilul brâncovenesc”, model de referință, cu o mare varietate de interpretări, până după 1800. * Sate cu biserici fortificate din Transilvania ( anul înscrierii- 1993, 1999):Sub acest titlu sunt înscrise în Lista Patrimoniului Mondial șapte localități a căror trăsătură comună este păstrarea structurii și imaginii istorice, asociată cu prezența, pe teritoriul așezării, a unei biserici fortificate exemplară pentru acest fenomen arhitectural tipic satelor de colonizare săsească din Transilvania:Situl rural Câlnic; Situl rural Prejmer;Situl rural Viscri;Situl rural Dârjiu; Situl rural Saschi; Situl rural Biertan;Situl rural Valea Viilor.

* Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (anul înscrierii- 1999): Sarmizegetusa Regia - Grădiștea de Munte; Cetatea dacică de la Costești Cetățuia; Cetatea dacică de la Costești Blidaru; Cetatea dacică Luncani-Piatra Roșie; Cetatea dacică de la Bănița; Cetatea dacică de la Căpâlna. * Centrul Istoric Sighișoara - anul înscrierii: 1999 * Biserici de lemn din Maramureș ( anul înscrierii- 1999): Biserica Intrarea în Biserica Maicii Domnului (Bârsana); Biserica Sfântul Nicolae (Budești); Biserica Sfânta Paraschiva (Desești); Biserica Nașterea Maicii Domnului (Ieud-Deal); Biserica Sfântul Arhanghel (Plopiș); Biserica Sfânta Paraschiva (Poienile Izei); Biserica Sfântul Arhanghel (Rogoz); Biserica Sfântul Arhanghel. * În Maramureș se află unele dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii de lemn din țara noastră, adevărate capodopere ale genului, fiind fără îndoială una din culmile artei de a construi în lemn de pe continentul nostru. România are și 7 elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial: ritualul călușului, doina,ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, Feciorescul de Ticuș (jocul fecioresc), meșteșugul covoarelor tradiționale (tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova);Mărțișorul (practicile tradiționale asociate zilei de 1 Martie).

Nu în ultimul rând, în Lista Indicativă (de propuneri) a Patrimoniului Mondial UNESCO sunt înscrise 16 locuri și bunuri ale României (obiective culturale precum Bisericile bizantine și post-bizantine de la Curtea de Argeș, Frontierele Imperiului Roman - Dacia, Frontierele Imperiului Roman - Limesul dunărean, Ansamblul monumental de la Târgu Jiu, Ansamblul rupestru din Basarabi, Biserica de la Densuș, Biserica Trei Ierarhi de la Iași, Mănăstirea Neamț, Centrul vechi al orașului Alba Iulia, Culele din Oltenia, Centrul istoric al Sibiului și ansamblul său de piețe, Satele istorice Hollókõ și Rimetea și împrejurimile lor și obiective naturale precum Masivul Retezat, Pietrosul Rodnei, Sînpetru - sit paleontologic și Codrul Secular Slătioara).

(Sursa foto: Colțisor de Romania, ro; Institutul Natinal al patromoniului; Replica Hd.ro, Travelminit. Ro; Urban. Ro)

Sursa foto: Impact.ro

Lasă un comentariu