Legea prin care se înființează Observatorul Laptelui a fost promulgată

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea laptelui și a produselor lactate care prevede, între altele, înființarea, la nivelul Ministerului Agriculturii, a unui observator care va monitoriza această piață și va avea ca scop centralizarea datelor, urmărirea și analizarea producției, echilibrului dintre cerere și ofertă și costurilor de producție.

Legea stabilește măsuri și acțiuni unitare pentru prezentarea și comercializarea produselor din sectorul laptelui și a produselor lactate, urmărind sănătatea populației, necesitățile de consum, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor.

Potrivit actului normativ, inscripționarea informațiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum și a produselor lactate, precum și cerințele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conținutul acestor produse se realizează în conformitate cu prevederile regulamentelor europene în domeniu.

“La nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se înființează Observatorul laptelui și al produselor lactate, în cadrul direcției de specialitate. Observatorul laptelui și al produselor lactate monitorizează piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și piața produselor lactate și are ca scop centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor actuale și viitoare în România, a producției, a echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și a costurilor de producție”, prevede legea.

Observatorul colectează, în vederea centralizării, următoarele date: efectivul matcă de vaci de lapte, bivolițe, oaie, capră; cantitatea de lapte crud materie primă produsă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piață; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; numărul operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, precum și capacitatea acestora de procesare a laptelui; achizițiile intracomunitare și importul-exportul din țări terțe, de cantități de lapte crud materie primă, produse semiprocesate și produse finite, indiferent de tip.

Datele procesate constituie baza pentru gestionarea măsurilor de piață în acest sector. Observatorul întocmește lunar rapoarte punctuale și/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piață sunt Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Zootehnie “Prof. dr. G.K. Constantinescu”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Autoritatea Vamală Română.

Legea mai prevede că operatorii economici din sectorul laptelui și al produselor lactate au obligația respectării principiilor și cerințelor generale ale informațiilor referitoare la produsele alimentare, precum și prezentării informațiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul nr. 1169/2011 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2018/775.

Conform actului normativ, este interzisă inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei “Produs românesc” dacă produsul nu este obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România.

“Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse”, mai stabilește actul normativ. Aceste prevederi se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie, a produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate.

Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.

Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar.

În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Legea stabilește și interzicerea folosirii denumirilor de lapte sau produse lactate pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentația publică care au în compoziția lor ingrediente ce nu se încadrează în definițiile laptelui și a produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora.

Prevederile legii se aplică și operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care comercializează produse lactate prin rețelele comerciale, dar nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice care obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață, stipulează actul normativ. (Agerpres)

Lasă un comentariu