POSTUL - Medicament sufletesc și... trupesc!

Distribuie pe:

Motto: “Postul, Rugăciunea și Ascultarea sunt cărările care ne duc spre libertate”.

Feodor M. Dostoievski (1821-1991) * “POSTUL e vechi și începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine. Postul și Rugăciunea sunt două mijloace prin care curățim firea de patimi. Toți oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu și-au smerit sufletul cu rugăciune și post. Și IISUS a postit 40 de zile punând postul începătură a vestirii împărăției lui Dumnezeu, deși Lui nu-i trebuia, fiind ne-pătimaș. Postul curățește ochiul, rugăciunea curățește mintea. POSTUL este apa care stinge văpaia iar RUGĂCIUNEA este respirația sufletului. Ele sunt două aripi sufletești, puternice arme de luptă duhovnicească împotriva păcatului”.

Arsenie Boca (1910-1989), preot duhovnic ortodox, pictor și scriitor bisericesc, stareț de mănăstire la Sâmbăta de Sus și Prislop.

***

* “În POST contează foarte mult să vă iertați unul pe altul. Poți să mori de foame, nu are nici un rost postul tău, până nu te împaci cu celălalt. Unii nu-și vorbesc cu anii. Dar postesc fiecare post. Vai de postul lor”.

Sofian Boghiu (1912-2002), preot ortodox, duhovnic renumit, pictor bisericesc , membru al “Rugului Aprins”.

***

* “MILOSTENIA și POSTUL sunt aripile rugăciunii. Rugăciunea noastră niciodată nu zboară mai repede la Dumnezeu ca atunci când e ajutată de post și milostenie”.

Ilie Cleopa (1912-1998), Preot Arhimandrit și stareț al Mănăstirii Sihăstria-

Neamț, autodidact și autorul a multor cărți bisericești în special cu conținut pastoral.

***

* “POSTUL luminează sufletul, supune trupul, risipește norii patimilor, face inima înfrântă și smerită, fiind un puternic mijlocitor către Dumnezeu. El este pavăza credinței, ancora nădejdi și semnul dragostei. Postul presupune o renaștere internă, spirituală, o regăsire a echilibrului nostru sufletesc. În poporul nostru dreptcredincios există o vorbă creștinească, care sună așa: «Când e vorba de mâncăruri, postește vremelnic, iar când e vorba de înfrânarea gândurilor, a gurii și a faptelor rele, postește mereu»“.

Irineu Pop Bistrițeanul (1953 -), Arhiepiscop de Alba Iulia, Doctor în Teologie, om de cultură, patriot.

***

* “POSTUL este o silire a firii și o tăiere împrejur a dulceții gustului. Este stingerea aprinderii trupești, stârpirea cugetelor viclene, eliberarea de vise urâte, curăția rugăciunii, luminătorul sufletului, paza minții, nimicirea asprimii inimii, ușa umilinței, păzitorul ascultării, ușurătatea stomacului, sănătatea trupului, izvorul lipsei de patimi, iertarea păcatelor, deschiderea ușilor Raiului și fericirea cerească”.

Sf. Ioan Scărarul (579-649), monah athonit, teolog renumit, scriitor bisericesc.

“POST BINECUVÂNTAT ȘI CU... FOLOS!”

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

Lasă un comentariu