Târgu Mureș: Protest al lucrătorilor din salubritate

Distribuie pe:

Miercuri, în fața Prefecturii Mureș a avut loc un protest al angajaților operatorului de salubritate din Târgu Mureș. Cei peste 100 de participanți au contestat faptul că unora li s-au desfăcut contractele de muncă după declanșarea grevei și că nu au încasat salariile.

“Un muncitor trebuie să aibă cinci zile nemotivate pentru a i se desface contractul de muncă. Noi suntem în a patra zi. Noi nu ne-am dus acolo să cerem lichidarea și ei deja ne-au desfăcut contractul de muncă (...) În plus, dacă am avut nevoie de un act, ne-au trimis la Cluj. Trei săptămâni am cerut o adeverință de la Resurse Umane, să avem pentru ajutor de lemne”, a declarat unul dintre liderii greviștilor, Geza Todor.

Petre Dicui, unul din liderii protestatarilor, a declarat presei că muncitorii din salubritate doresc un salariu de 2.500 de lei lunar, plus tichete de masă, dar că oamenii au primit 1.600 de lei, unii chiar mult mai puțin. “Când au început activitatea de protest, firma a început să le desfacă contractul de muncă în mod abuziv. Pentru noi nu contează ce firmă este. Atâta timp cât oamenii sunt plătiți, orașul este în curățenie. Toate problemele cu criza gunoaielor au început atunci când oamenii nu au fost plătiți. Dacă erau plătiți, mergeau la muncă. Sunt afectați 150 de angajați. Sunt oameni care toată viața lor au lucrat la curățenia orașului, acum însă refuză să mai adune deșeurile. Sunt muncitori care din vară au primit doar câteva sute de lei”, a spus Petre Dicu.

Angajații din salubritate spun că sunt foarte îngrijorați deoarece noul operator de salubritate nu i-a plătit conform înțelegerilor anterioare și cu salariile care li se oferă nu își vor putea întreține familiile și nu își vor putea plăti încălzirea la iarnă.

Actuala firmă de salubritate a început să opereze pe Zona 2 a județului care cuprinde și municipiul Târgu Mureș, din 5 noiembrie de când prestează activitatea de colectare a deșeurilor. De atunci însă au apărut numeroase disfuncționalități, iar în multe zone din oraș, gunoiul a rămas neridicat. Edilii din Zona 2 și președintele Consiliului Județean au organizat o întâlnire cu reprezentanții societății și cu cei ai ADI Ecolect Mureș, asociația care gestionează sistemul integrat de management al deșeurilor din județ. În urma acestei întâlniri, președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a declarat că s-a decis începerea procesului de reziliere a contractului recent atribuit prin licitație companiei de salubritate Brantner Veres SA, după ce s-au constatat sincope în ridicarea gunoiului.

“După notificarea de reziliere, compania are dreptul ca în 30 de zile să remedieze deficiențele semnalate, iar în cazul în care nu poate, atunci va fi reziliat de drept (...). În cazul în care această situație va persista, voi cere convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca să încercăm să analizăm și din perspectiva unei situații de urgență deoarece aceste mormane de deșeuri care sunt în aceste cartiere și în acele localități nu pot fi acceptate. Să nu uităm că vine perioada sărbătorilor și cantitățile vor crește”, a declarat Peter Ferenc, într-o conferință de presă.

Lasă un comentariu