Noiembrie, lună cu mari semnificații

Distribuie pe:

Deși bântuită de ploi, cuprinsă de frig și nu lipsită de neplăceri - permanentele anunțuri despre pensii, care de la o zi la alta, se modifică - luna noiembrie este plină de semnificații pentru fiecare dintre noi.

Prima zi a lunii este marcată de reculegerea, la cimitire, pentru cei care ne-au părăsit. Fie creștin, fie mai puțin apropiat de cele cerești, merge la cimitir și pune o floare pe mormântul celui care l-a părăsit spunând: “Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească acolo unde nu este durere și întristare, ci viață fără de sfârșit”.

Este acel eveniment unde fiecare devine circumspect cu existența sa.

De ce? Toți se gândesc la foștii parteneri din viata lor, prieteni, cunoștințe cu care au avut contact Aducerea aminte te transpune într-o alta atmosferă.

Acele zile, între 1 și 8 noiembrie, sunt zile de reflecție.Timpul zboară și vine o zi cu semnificație deosebită: Intrarea Fecioarei Maria in Templu, zi în care ne imaginăm cum (conform tradiției), o copiliță este dusă de tatăl ei, Ioachim, în Templu: Fecioara Maria, cea care a fost aleasă să devina Mama lui Iisus. Cum să nu te gândești la acele timpuri? Iar cei care au calculatoare pot accesa filme legate de aceste evenimente a căror măreție este deosebită.

Urmează sărbătorirea Sf. Andrei,despre care fiecare român trebuie să știe ce a făcut el în Scytia, o parte din care era în Dobrogea - pașii încreștinării noastre.

După asemenea evenimente, nici nu se putea ca măreața zi a întregirii României să fie alta decât 1 Decembrie.

Creștinii trec prin această lună prin începutul postului Crăciunului. Poate unii îl ignoră, deși semnificația lui este și pentru sănătate. Se sfârșește un an și vine unul cu semne de întrebare: cum va fi? Trebuie să-l rânduim pentru noi, dar și pentru ceilalți. Uniți, ne vom bucura de cele bune și vom trece peste cele rele.

Să încercăm să ne întoarcem capul și spre cei care au nevoi de zi cu zi.

Nu aruncați la gunoi surplusul bun, cum, de altfel, din păcate, se întâmplă și se vede…

Civismul este pentru toți. Să încheiem anul cu gânduri bune, cu dragoste, împăcare cu cei cu care am avut conflicte, încât, de sărbători, în colindele pe care le vom interpreta, să se simtă acel suflu nou, măreț, care este sărbătorit la Crăciun.

Octavian Pleșa, teolog

Lasă un comentariu