Budapesta se laudă cu succesele obținute în Bazinul Carpatic

Distribuie pe:

Națiunea maghiară este unitară, iar regula generală este aceea că problemele nu sunt împărțite între “probleme interne” și “probleme de peste granițe”, trebuie să urmărim ceea ce servește obiectivelor naționale comune, a spus Gergely Gulyás, șeful Cancelariei prim-ministrului Ungariei, sâmbătă, 12 noiembrie, la Visegrád, la cea de-a II-a ediție a Întâlnirii Jurnaliștilor Maghiari din Bazinul Carpatic, informează MTI.

În opinia oficialului ungur, cea mai importantă realizare guvernamentală din ultimii 12 ani este “crearea unității națiunii maghiare”, proces în care mass-media de peste granițe a jucat un rol semnificativ, întrucât fără instituțiile de presă, aceste rezultate nu ar fi putut fi atinse.

Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naționale în Cancelaria prim-ministrului Ungariei, a evidențiat, la rândul său, rezultatele politicilor naționale datorită cărora comunitățile maghiare de peste granițe au devenit mai puternice. Până acum - a arătat el - cetățenia ungară a fost obținută de 1.150.000 de maghiari care trăiesc în afara granițelor Ungariei, astfel că la cele mai recente alegeri au putut vota peste 318.000 de maghiari de peste granițe, 94% dintre aceștia susținând actualul guvern.

“Au fost reconstruite Bazinul Carpatic și diaspora”, au fost realizate 5.400 de investiții în regiunile în care trăiesc comunități maghiare. În ceea ce privește educația, a fost creat un spațiu unitar al Bazinului Carpatic, oferindu-se sprijin financiar celor care studiază în limba maghiară, începând de la creșă până la învățământul superior, iar în 2023, cuantumul sprijinului financiar acordat copiilor și tinerilor va crește, a explicat secretarul de stat.

A reînceput și programul de excursii pentru elevi “Fără granițe!”, în urma căruia peste 500.000 de copii și tineri din Ungaria au avut ocazia să călătorească în regiunile în care trăiesc comunități maghiare.

Au fost lansate academiile sportive, Bazinul Carpatic a devenit unitar și în privința sportului, a relatat Potápi.

A fost realizată o rețea a antreprenorilor maghiari, întreprinzătorilor maghiari de peste granițe fiindu-le oferit un sprijin total de peste 200 miliarde de forinți (492 milioane de euro). Din moment ce companiile acestor antreprenori oferă locuri de muncă și multor maghiari, sprijinul oferit face posibil ca maghiarii de peste granițe să poată rămâne în locurile lor natale și să prospere acolo.

A devenit mai puternică și reprezentarea intereselor politice, a mai precizat secretarul de stat, afirmând că este foarte important ca reprezentanții maghiarilor în țările lor să fie prezenți la toate nivelurile în luarea deciziilor, mai notează sursa citată. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu