Nu s-au înțeles pe salariul minim din 2023. O nouă rundă de discuții săptămâna viitoare

Distribuie pe:

Guvernul a anunțat că decizia privind stabilirea salariului minim pentru 2023 va fi luată la o nouă întrunire a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, care va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Introducerea salariului minim brut de 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023 a fost dezbătută în ședința de miercuri din Consiliul Național, însă propunerile formulate încă sunt analizate.

“Reprezentanții Guvernului au analizat, împreună cu partenerii sociali, evoluția parametrilor economici și nevoia asigurării unui cadru normativ adecvat unui nivel de trai decent. Propunerile formulate în cadrul Consiliului au rămas în analiză și vor sta la baza deciziei privind nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru 2023, o nouă întâlnire în acest sens urmând a avea loc la înce-putul săptămânii viitoare”, a transmis Executivul.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, marți, că dorește ca salariul minim brut de 3.000 de lei să intre în vigoare de la 1 ianuarie. El a afirmat că 1,3 milioane de angajați au salariu minim pe economie și mai sunt și cei plătiți din agricultură și construcții, în jur de 500.000, aceștia beneficiind deja de salariul de 3.000 de lei.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista și o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că “din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziția mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca salariu angajaților săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

“Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei și să continuăm această practică și anume să nu îi taxăm”, a promis Budăi.

Ministrul a fost întrebat despre varianta ca și peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitați.

“Când pornești un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a dat asigurări ministrul Muncii, citat de Spotmedia.ro.

Și premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că noul salariu minim va include facilitățile acordate. “În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3.000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile”, a spus acesta.

Lasă un comentariu