Proiect: Noi reguli pentru vizitarea pacienților internați

Distribuie pe:

Până la data de 26 noiembrie 2022, pe site-ul Ministerului Sănătății, se află în consultare publică un proiect de ordin care reglementează programul de vizitare a pacienților internați.

Acces zilnic

Conform proiectului, programul de acces al vizitatorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice se realizează de luni până vineri, în intervalul orar 15 - 20, iar în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10 - 20.

Durata unei vizite este limitată la 30 de minute, iar în situații de evenimente epidemiologice, aceasta se scurtează la 15 minute.

Totodată, programul de vizită la nivelul unității sanitare poate fi suspendat în situațiile de risc epidemiologic, iar accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute nu este permis.

În timpul vizitei, vizitatorii au obligația să poarte echipament de protecție (asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară), adaptat în funcție de gradul de risc al secției, și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Programul de vizite se afișează la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare.

De asemenea, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienților în unitățile sanitare publice, cu excepția taxelor legate de parcare.

Cod unic pentru pacient

La internare, unitatea sanitară alocă fiecărui pacient un cod numeric unic, care va fi comunicat aparținătorilor, iar furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului numeric unic.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, unitățile sanitare au obligația să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic sau prin sms, la cerere, informații despre secția unde acesta este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

Pentru pacienții internați, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparținătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul-șef, aprobat de directorul medical și afișat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Prezența permanentă lângă pacienții critici

În cazul pacienților în stare critică sau terminală, indiferent de secția în care aceștia sunt internați, aparținătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră. În măsura în care condițiile din secție permit acest lucru, se poate asigura prezența permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condițiile din secție nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spațiu de așteptare, în apropierea acesteia.

În cazul pacienților internați care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, accesul unui însoțitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

În cazul copiilor internați în secțiile de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre aparținători, dacă se solicită acest lucru, iar în cazul copiilor până la 14 ani internați se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani internați, se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție.

*

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro, până la date de 26 noiembrie 2022. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu