“Fiecare are ceva de oferit și încercăm să îi punem în valoare pe toți” Interlocutor: Ciprian-Alin Belean, primarul comunei Râciu din partea PNL, ales la alegerile locale din toamna anului 2020

Distribuie pe:

Deși este în primii doi ani din mandatul său de edil, a reușit să realizeze multe proiecte pentru comunitate. Unele proiecte edilitar-gospodărești de mai mică anvergură, dar vizibile pentru cei care vor să vadă acest lucru. Lista proiectelor de investiții, atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii, este lungă. Speră ca la finalul celor patru ani să realizeze aceste obiective asumate în fața electoratului.

- Domnule primar, fiind la primul mandat, vă rugăm să ne faceți o succintă prezentare a dumneavoastră.

- Sunt inginer în domeniul gazelor naturale și foarte mare parte din activitatea mea profesională mi-am petrecut-o în cadrul Companiei Naționale Romgaz. Am evoluat pe parcursul carierei până la poziția de director adjunct STTM Târgu Mureș, funcție pe care am părăsit-o în momentul în care am fost ales primar de comunitatea din Râciu. Nu am candidat întâmplător pentru poziția de primar la Râciu, părinții mei locuiesc în continuare la Sânmărtinul de Câmpie, un sat ce aparține de comuna Râciu. Anterior mandatului de primar, am fost consilier local în perioada 2016-2020, o perioadă de acumulare a unei experiențe administrative foarte importantă, care mă ajută extraordinar de mult acum. Sunt căsătorit cu Anca. Împreuna formăm o familie frumoasă și suntem înconjurați de familie și de prieteni dragi.

- Sunteți de profesie, inginer diplomat, masterand în domeniul mine, petrol și gaze, licențiat în științe economice, ce v-a determinat să intrați în politică și apoi să candidați la funcția de primar?

- Pur și simplu asta am simțit. Mulți ani am făcut naveta între Târgu Mureș și Sânmărtin, am rămas ancorat în viața comunei, chiar dacă serviciul m-a ținut mai mult la Târgu Mureș. Am văzut că lucrurile nu mergeau întotdeauna în direcția pe care noi, tinerii din comună, ne-o doream. Aveam nevoie de mai multă dezvoltare pentru toți membrii comunității și de aceea am ales să încep să înțeleg mai bine cum stau lucrurile, mai întâi din poziția de consilier local. Chiar dacă la prima vedere nu pare o poziție în administrație care să îți ofere satisfacția unor lucruri pragmatice, viața mi-a demonstrat că prin implicare, ambiție și multă energie consumată se pot face lucruri frumoase. La finalul mandatului de consilier am luat decizia de a candida pentru postul de primar, iar astăzi stăm de vorbă din această poziție.

- Să revenim, domnule primar, la actualitate. Luna trecută s-au împlinit doi ani de când conduceți Primăria Râciu. Puteți face o scurtă prezentare a ceea ce ați realizat în această perioadă?

- Din păcate nu pot face o scurtă prezentare pentru că lucrurile pe care aș avea să vi le spun sunt foarte multe. Încă de la începutul mandatului mi-am structurat activitatea pe câteva domenii cheie, pe care le-am considerat prio-ritare: infrastructură, educație, sănătate, cultură și sport. În paralel am continuat, împreună cu colegii din Primărie, să derulăm activitățile curente ale unei comunități locale, care numără astăzi 3.500 de suflete. Din fiecare domeniu pe care l-am amintit aș putea să vă enumăr programe deja finalizate și proiecte care sunt aprobate chiar zilele acestea prin PNRR și programul “Anghel Saligny” și care vor fi implementate în următorii ani. S-au asfaltat drumuri de legătură între satele comunei, până acum doar pietruite și care acum oferă o șansă de dezvoltare a oamenilor de aici. Dincolo de aspectele tehnice, am pus un mare accent pe dezvoltarea vieții sociale din comună. Oamenii au nevoie să se întâlnească, să se bucure împreună de sărbători și să simtă că sunt o comunitate unită. S-au renovat cămine culturale, am creat zone publice moderne, am inițiat diverse festivaluri și activități pentru publicul larg. Nu ne vom opri aci.

- Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală în acest sens?

- De la începutul mandatului am reușit să atragem mici investiții în comună, dar în vara acestui an am lansat un program de dezvoltare a unui parc industrial unde ținta este să pornim de la zero unități de producție. Avem până acum 3 intenții clare ce urmează a fi concretizate și continuăm să promovăm proiectul în județ și în afara granițelor județului. Scopul este să asigurăm locuri de muncă noi, oamenii din Râciu să nu mai fie nevoiți să facă naveta la Târgu Mureș sau cine știe unde în altă parte pentru un loc de muncă. Familia trebuie să fie preocuparea principală a oamenilor de aici, iar noi, administrația, să încercăm să le oferim resursele de care au nevoie pentru asta.

- Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny” sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență?

- În ultimii doi ani am realizat mai multe proiecte care sunt deja depuse spre finanțare pe cele două programe. Avem pe infrastructură, și mă refer aici la asfaltarea drumurilor și străzilor din comună, rețele de apă și canal, eficiență energetică pentru blocurile din Râciu și școlile din comună, piste de bicicletă. Deja încep să vină veștile bune, unele proiecte sunt aprobate și continuăm demersurile pentru începerea lucrărilor.

- Din informațiile pe care le dețin, știu că gestionați cu succes o zestre culturală deosebită și o infrastructură școlară bine structurată și eficientă. Ce vă gândiți să faceți, dacă este cazul, în aceste importante domenii de activitate în perioada următoare?

- Comuna Râciu reprezintă într-adevăr un bazin cultural deosebit. Marele om de cultură Gheorghe Șincai este emblematic pentru comuna noastră și avem în pregătire un muzeu care să evidențieze aportul său la dezvoltarea regiunii. Pe parcursul anului derulăm o serie de activități în care sunt implicați membrii comunității, de la cel mai mic la cel mai în vârstă. “Fiecare are ceva de oferit și încercăm să îi punem în valoare pe toți.” Scena este accesibilă tuturor, iar numărul mare de oameni care participă la evenimentele noastre de peste an demonstrează din plin acest lucru. Mă bucur să văd în același timp că participă și oameni din alte orașe, care au origini în Râciu și cărora le face acum plăcere să se întoarcă, cel puțin pentru câteva ore, în mijlocul comunității noastre.

- Câte persoane se află pe lista ajutoarelor sociale? Ce activități prestează ei?

- Astăzi lista cuprinde 38 de persoane dintr-un total de 3.500 de oameni. 16 dintre ei prestează muncă în folosul comunității, așa cum prevede legea.

- Per ansamblu, sunteți mulțumit de ceea ce ați realizat în acești doi ani de edil șef al comunei?

- Sunt mulțumit dacă și oamenii din Râciu sunt mulțumiți de ceea ce am realizat împreună. Este o întrebare pe care trebuie să le-o adresați lor. Ce pot eu să le spun este că nu mă voi opri aici. Avem la Primărie o echipă foarte frumoasă, energică și care își dorește să dezvoltăm și mai mult comunitatea.

Sper că tot ce am făcut până acum să fi adus un plus la nivelul de trai al locuitorilor comunei Râciu.

Ioan Iacob

Lasă un comentariu