Concursul de șah “Fii nobil”

Distribuie pe:

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, în parteneriat cu Clubul Sportiv Școlar Târgu Mureș, a organizat concursul de șah “Fii nobil”. Au participat tineri legitimați la Clubul Sportiv Școlar Târgu Mureș. Câștigătorii au fost recompensați cu premii și materiale promoționale.

Potrivit rezultatelor ultimului studiu în populația generală (General Population Survey), realizat de Agenția Națională Antidrog la nivel național, după alcool, fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României.

Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariția acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

Diferențierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce privește comportamentul față de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalența consumului în rândul populației masculine, față de 49,4% în rândul celei feminine.

Pentru a proba necesitatea unei intervenții, cei care au fumat cel puțin o dată în viață au fost întrebați dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat și despre consecințele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceștia au menționat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcție de mediul de rezidență al subiecților, arată o pondere mai mică pentru respondenții din zona rurală (8,9% față 13,9%) de a solicita unui cadru medical informații referitoare la fumat și consecințele asociate acestui comportament, aflăm de la Comisar de poliție Ion Aledor Roman, Agenția Națională Antidrog.

Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură campaniei de marcare a Zilei Naționale fără Tutun prin activități derulate la nivel național și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

Pentru a sensibiliza populația României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat, în a treia joi din luna noiembrie se marchează, anual, Ziua Națională fără Tutun.

L.B.

Lasă un comentariu