George Emil Palade - medic, savant și mentor

Distribuie pe:

Acum 110 ani, la 19 noiembrie 1912, s-a născut George Emil Palade, laureat în 1974 al Premiului Nobel pentru Medicină pentru contribuțiile la înțelegerea structurii și organizării funcționale a celulei, cercetări despre un întreg univers ascuns într-o celulă. O mărturisire edificatoare a savantului:

“M-am născut în noiembrie 1912, în Iași, vechea capitală a Moldovei, în estul României. Educația mea a început în acel oraș și a continuat prin luarea bacalaureatului la Liceul Al. Hașdeu din Buzău. Tatăl meu, Emil Palade, a fost profesor de filozofie, iar mama mea, Constanța Cantemir Palade, a fost învățătoare. Mediul familial m-a ajutat să capăt, cu timpul, un mare respect pentru cărți, școală și educație. Tatăl meu a sperat ca eu să urmez, ca și el, filozofia în mediul universitar, dar am preferat lucruri tangibile și mai specifice - și astfel, influențat de rudele de vârsta mea - în 1930 am intrat la Școala de Medicină de la Universitatea din București. Încă din primii ani de studenție am manifestat un interes crescut pentru științele biomedicale, ascultându-i și vorbind cu Francisc Rainer și Andre Boivin, profesori de anatomie și biochimie.”

În perioada 1942-1945, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și două licee (din Constanța și Satu Mare) poartă numele ilustrului medic, savant și mentor.

Prof. univ. dr. Iulian Boldea

Lasă un comentariu