Republica Moldova: A fost reluată alimentarea cu energie electrică

Distribuie pe:

În Republica Moldova a fost reluată joi, practic, în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce țara a suferit o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a informat distribuitorul local Premier Energy, care a adăugat că mai trebuie reconectați la rețea circa 10.000 de consumatori, transmite EFE.

Potrivit companiei, la ora locală 08:00 (06:00 GMT), peste 860.000 de clienți din centrul și sudul republicii aveau din nou lumină în locuințe, potrivit publicației locale Replica.

În același timp, ca urmare a înrăutățirii condițiilor meteo din timpul nopții, manifestate prin ploi torențiale și vânt, s-au produs mai multe avarii în rețelele de medie tensiune, astfel încât în prezent, circa 10.000 de consumatori nu au curent electric.

“Înțelegem disconfortul din cauza lipsei de tensiune pe care consumatorii sunt nevoiți să îl suporte. Reiterăm că această situație extrem de complicată a fost cauzată de bombardamentele din țara vecină, al cărui sistem electric este interconectat cu cel al țării noastre”, menționează Premier Enegy.

Pe parcursul zilei de miercuri, forțele armate ale Rusiei au atacat din nou masiv sistemul energetic ucrainean cu 67 de rachete de croazieră și 10 drone și, chiar dacă forțele aeriene ucrainene au reușit să doboare 51 de rachete și 5 drone dintre acestea, impactul celorlalte arme a lăsat Ucraina pe întuneric, cu pene de curent generalizate care au afectat și țara vecină Republica Moldova, cu 2,6 milioane de locuitori.

După atacurile ruse din Ucraina, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică în întreaga Republică Moldova, inclusiv în capitala Chișinău, pentru a doua oară din 15 noiembrie, când Rusia a lansat cel mai mare atac împotriva rețelei electrice ucrainene de la începerea invaziei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe Facebook că “Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”. “Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a adăugat șefa statului moldovean.

La rândul său, ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgență a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i exprima protestul energic al Republicii Moldova în legătură cu bombardarea infrastructurii civile ucrainene.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a discutat miercuri noapte cu omologul său de la Chișinău, Natalia Gavrilița, pentru a o asigura că angajații ucraineni fac tot posibilul pentru “a înlătura consecințele terorii” ruse.

“Împreună cu prietenii noștri, avem un singur răspuns pentru Rusia: mai bine pe întuneric decât cu voi”, a scris Șmîhal pe Twitter. (Agerpres)

Lasă un comentariu