Gesturile de bunătate ne ajută să trăim mai mult

Distribuie pe:

A da dovadă de amabilitate sau a face un simplu gest de bunătate nu doar că le induce celor din jur o stare de bine în legătură cu ei înșiși, dar poate îmbunătăți sănătatea și oferi fericire emițătorului, arată cel mai recent studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea din Exeter, citat de descopera.ro.

Reduc tensiunea arterială

Potrivit studiului, altruismul stimulează anumite centre din creierul nostru responsabil cu recompensa. Concret, acele substanțe chimice care induc o stare de bine ne inundă organismul și produc o senzație ce poate fi denumită “euforia ajutătorului”.

Voluntariatul, de exemplu, s-a dovedit a fi o activitate care ajută în acest sens: reduce stresul și are efecte benefice asupra depresiei. Iar beneficiile nu se opresc aici. Altruismul poate reduce, în același timp, riscul tulburărilor cognitive și ne pot ajuta să trăim mai mult. Oamenii de știință spun că motivul este faptul că bunătatea contribuie la dobândirea sentimentului de apartenență la o comunitate, iar acest lucru ne ajută în mod semnificativ să avem o viață mai sănătoasă și mai lungă. Mai mult decât atât, donațiile sau participarea la activități caritabile pot reduce tensiunea arterială și ne ajută să avem o inimă mai sănătoasă.

În cadrul studiului, un grup de oameni au primit drept sarcină să cheltuiască suma 40 de dolari pentru nevoile proprii, în vreme ce alt grup (diagnosticat cu hipertensiune arterială) a cheltuit banii ajutându-i pe alții, conform instrucțiunilor. Concluzia a fost aceea că participanții care au folosit banii pentru a-și ajuta aproapele au avut o valoare a tensiunii arteriale mai scăzute la finalul celor șase săptămâni de cercetare.

Cresc toleranța la durere

Donațiile ne pot reduce și durerea. Cercetarea a demonstrat că oamenii care au declarat că ar dona bani orfanilor au fost mai puțin sensibili la stimulii cu electroșocuri decât cei care au refuzat să ofere bani cauzelor bune.

Oamenii de știință au descoperit că există anumite regiuni în creierul nostru care reacționează la stimulii de durere, însă aceste zone sunt dezactivate aproape instantaneu atunci când ne ajutăm aproapele.

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că atunci când suntem mai buni sau când facem un gest caritabil, starea noastră de bine poate fi îmbunătățită în doar trei zile.

De fapt, beneficiile obținute după astfel de activități sunt similare cu cele oferite de o dietă sănătoasă sau de exercițiile fizice.

“Este adevărat că având în vedere situația economică actuală, sunt mai puțini cei care își permit să doneze. Dar pentru a obține, și în aceste condiții grele, beneficiile altruismului, încercați să fiți mai buni cu voi înșivă, la fel cum ați fi cu ceilalți. Cu toții merităm o pauză”, ne sfătuiesc experții britanici. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu