25 noiembrie - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ASUPRA FEMEILOR

Distribuie pe:

“Toleranța este celălalt nume al libertății” (Mahatma Gandhi)

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, a dezvoltat proiectul “VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță” * Peste 5.000 de victime ale violenței domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate din toate județele țării * Există o Rețea Națională Inovativă Integrată care oferă 126 de servicii acestor victime * În spiritul toleranței și pentru a-i aduce pe drumul cel bun există 8 centre de asistență și consiliere destinate agresorilor * Telefonul de urgență 0800.500.333 - HELPLINE este dedicat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane. Aici au sunat de la începutul anului peste 4.000 de persoane. În ultimele 9 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică, iar jumătate dintre acestea au avut loc în mediul rural. Dintre acestea, în 41.000 de cazuri vorbim de fapte penale. Tot în aceste 9 luni au fost emise peste 15.000 de ordine de protecție.

“Condamn ferm orice formă a intoleranței! Nedreptatea, violența, discriminarea și marginalizarea sunt, din păcate, mult prea prezente în lumea în care trăim. Cred că sunt lecții care trebuie predate copiilor de la vârste cât mai fragede. Sunt mama a trei băieți și mereu i-am învățat să fie iubitori, răbdători și buni cu toți din jurul lor. Copiii trebuie ajutați să devină persoane tolerante și să știe de mici că violența naște violență”

(Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse)
Ministrul Gabriela Firea a anunțat, luni, startul unei campanii de conștientizare pentru a atrage atenția publicului asupra acestui fenomen îngrijorător - violența domestică, în special asupra femeilor. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, va derula evenimente în 16 zile de activism, până în 10 decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului, a precizat Gabriela Firea într-o declarație online, postată pe site-ul instituției.

Gabriela Firea a arătat că, din păcate, violența domestică este o realitate în România.

Azi, 25 noiembrie, toate instituțiile importante ale statului român sunt invitate să-și ilumineze sediile în culoarea portocaliu - culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Ministrul s-a referit, în context, la un document important și așteptat de toate organizațiile și asociațiile care militează pentru drepturile femeilor din România, și anume Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022 - 2027, care urmează să fie adoptată de Guvern, până la finele acestui an.
În paralel, a fost realizat un Ghid privind hărțuirea la locul de muncă, întocmit în colaborare cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și concretizat împreună cu specialiștii din Ministerul Muncii: “Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește mult prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private. Chiar am avut în ultimele luni o decizie importantă împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat (…). Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu verbal nepotrivit sau orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire sexuală și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni. Zilele următoare vom trimite documentul pe circuitul de avizare și până la finalul anului cred că va fi adoptată hotărârea de Guvern”.

Vorbim de violență domestică atunci când o persoană încearcă să controleze și să-și impună puterea asupra partenerului. Poate fi vorba de abuz fizic, abuz emoțional sau abuz financiar. În majoritatea cazurilor este săvârșită de bărbați și experimentată de femei. Orice femeie poate fi afectată și se poate întâmpla în orice cămin. Pot exista semne de avertizare pentru a afla dacă relația dumneavoastră este abuzivă.

Abuzul fizic este probabil cea mai recunoscută formă de abuz. Nu întotdeauna lasă semne sau cicatrici vizibile. Nu subestimați ceea ce vi se întâmplă. Adesea, în timp, situația se înrăutățește.

Abuzul fizic înseamnă: a fi împinsă * a fi lovită, pălmuită, bătută* a fi înjunghiată cu cuțite și bucăți de sticlă * a vi se astupa gura pentru a nu țipa în timpul atacurilor fizice* a fi scuipată și murdărită, trasă de păr * a fi bătută și violată în timpul sarcinii, a fi aruncată pe scări în jos, în timpul sarcinii etc.

Abuzul emoțional este un mod mult mai eficient de a stabili un dezechilibru de putere într-o relație. Adesea nu este văzut cu ochiul liber sau nu poate fi definit de către cei din afara relației. Înseamnă: a fi înjosită * a fi criticată în mod constant, inclusiv prin folosirea tehnologiei: verificarea și înregistrarea folosirii telefonului; verificarea conectărilor telefonice și citirea tuturor mesajelor; abuzatorii folosesc programele spion pentru a citi e-mailurile și instalează pe ascuns camere de supraveghere în casă* amenințări din partea abuzatorului că va omorî femeia, copiii, membrii ai familiei femeii, sau pe el însuși, inclusiv detalii despre cum și unde va face acest lucru* folosirea unui limbaj jignitor * a nu fi niciodată lăsată singură; femeile pot fi urmărite din cameră în cameră și/sau sunt însoțite la toate activitățile din afara domiciliului.

Abuzul sexual: a fi violată și bătută în mod repetat: a fi dezbrăcată cu forța și violată; a i se spune victimei că e datoria ei să întrețină relații sexuale cu abuzatorul * a fi violată în fața copiilor * a fi violată în cazuri deosebite de vulnerabilitate fizică, de exemplu, chiar după nașterea unui copil* degradarea sexuală inclusiv folosirea pornografiei grafice și explicite.

Abuzul financiar este o formă de violență domestică prin care abuzatorul folosește banii ca un mod de a-și controla partenerul. Este o tactică pe care abuzatorii o folosesc pentru a câștiga putere și dominare asupra partenerilor lor și are ca scop izolarea femeii într-o stare de dependență financiară completă. Prin faptul că acesta controlează accesul femeii la resursele financiare, abuzatorul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față unei sărăcii extreme. Acesta include: controlul asupra finanțelor familiei * a nu avea permisiunea de a dispune de un venit propriu * obligația de a da socoteală pentru toate cheltuielile, inclusiv prezentarea de chitanțe pentru tot ce s-a cheltuit* a nu avea permisiunea să cumperi lucruri personale * a lua toate cardurile de bancă ale femeii și a goli conturile comune * falsificarea semnăturilor femeii pe cecuri * reținerea banilor pentru femeile care nu vor să întrețină relații sexuale* a nu da bani pentru mâncare pentru femei și copii, și bani pentru plata facturilor de întreținere.

Semnele de avertizare într-o relație abuzivă

Din când în când, oricine poate să aibă certuri sau neînțelegeri cu partenerul său, cu membrii de familie și cu alte persoane apropiate lor.

Dar dacă începe să se formeze un obicei constant și vă este teamă de partenerul dumneavoastră, acesta este un semn de violență domestică.

Oricare dintre semnele următoare este la fel de grav: Vă este teamă de partenerul dumneavoastră * Tot timpul “ mergeți ca pe ace” din cauza schimbărilor sale de dispoziție* Vă petreceți timpul încercând să înțelegeți dispoziția în care se află el și vă concentrați doar asupra nevoilor sale* Își pierde cumpătul ușor și pentru lucruri ne importante * V-a lovit sau v-a amenințat cu bătaia pe dumneavoastră și / sau pe copiii dumneavoastră * A fost abuziv într-o relație anterioară * Vă critică rudele și prietenii și / sau vă îngreunează posibilitatea de a-i vedea sau de a vorbi cu ei fără ca el să fie prezent * Este gelos și vă acuză că aveți alte relații sau că v-ar plăcea de altcineva* Vă critică în mod regulat și vă subestimează în fața altor persoane - inclusiv despre felul cum arătați, cum vă îmbrăcați și / sau abilitățile dumneavoastră de a fi mamă * Vă este greu să vă faceți timp pentru dumneavoastră * Când petreceți timp departe de el, trebuie să știe unde sunteți și cu cine sunteți* Controlează accesul dumneavoastră la lucruri esențiale - mașina, finanțele familiei, mâncarea, telefonul și internetul * V-a obligat să faceți un lucru pe care nu ați vrut deloc să-l faceți* V-a obligat să întrețineți relații sexuale cu el sau cu alte persoane * Încearcă să controleze aspecte din viața dumneavoastră: dacă să lucrați sau nu, și unde; cu cine să vă întâlniți și când; câți bani puteți cheltui; cu ce aveți voie să vă îmbrăcați; la ce să vă uitați sau ce să ascultați la radio și televizor * Vă cere parolele de la contul dumneavoastră de e-mail și paginile de rețele de socializare.

De reținut că nicio cultură sau religie nu tolerează violența domestică. Nu există un anumit “tip” de cămin în care se întâmplă acest lucru. Nu există un anumit “tip” de femeie căreia i se întâmplă. Femeile sunt afectate de violența domestică neținându-se cont de vârstă, statutul civil, etnie, religie sau trecutul socio-economic. (surse documentare - Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, womensaid.ie, who.int, unwomen.org)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu