Secretul reușitelor lui Victor Prodan în Ungheni - dragostea de Dumnezeu, de oameni și de familie

Distribuie pe:

Mereu pozitiv, pus pe treabă, foarte energic, dar și calculat, fie că este printre oameni, în primărie sau la București pentru a mai aduce bani orașului, îl poți aborda și îți vorbește deschis, fără ocolișuri. Așa l-am cunoscut eu pe Victor Prodan, primarul orașului Ungheni. Când ești ales de trei ori consecutiv într-o asemenea funcție este clar că oamenii îți dau un mandat de cursă lungă pentru a le face viața mai bună. Dacă în 2012, când a preluat primăria, Ungeniul nu avea niciun kilometru de asfalt (vorbesc de străzi și nu de drumul european E 60 sau de drumurile județene), acum orașul are peste 70. Poate puțini știu că el a reușit să construiască primul pod peste râul Mureș de după 1990, pod care leagă Vidrasăul de Șăușa. Dacă ne gândim la investițiile în infrastructura mare care s-au făcut în timpul mandatelor sale pe teritoriul acestui oraș (autostrada A3 sau investiții ale Consiliului Județean: modernizarea Aeroportului Transilvania, drumul Ungheni - Târnăveni sau deschiderea circuitului pentru sporturi cu motor Transilvania Motor Ring) și continuând cu investițiile făcute din bugetul local sau din fonduri nerambursabile guvernamentale sau externe în drumuri, poduri, apă-canal, școli, dispensare, terenuri de sport sau sedii administrative, putem spune că nicio altă localitate din județul nostru nu a cunoscut o transformare atât de majoră.

Dar m-aș întoarce la omul Victor Prodan - pentru că realizările sunt evidente, de netăgăduit, le cunoaște toată lumea din Ungheni și satele aparținătoare și cei care tranzitează orașul.

Poate nu toți știți, dar el a trăit, alături de soția sa, mulți ani în Spania. S-a întors acasă mânat de dorința de a face ca și aici, oamenii să se bucure de civilizația din Vest. De aceea și-a și asumat acest rol de gospodar al localității natale. Și a făcut-o bine. L-am întrebat o dată când are

timp de familia sa, soția Florina, fiicele Andra și Iuliana. Mi-a răspuns, cu o privire sinceră: “Nu există să nu am timp pentru familia mea. Biserica și familia sunt sfinte!”. Într-adevăr, Victoraș, cum îi spun apropiații, este un soț iubitor și un tată grijuliu. Pot spune, fără să exagerez, că aceleași sentimente le nutrește și pentru locuitorii Ungheniului și satele aparținătoare. Altfel îmi explic cum de, chiar și atunci când guvernarea era de altă culoare decât partidul său, a reușit să obțină finanțări pentru investiții, chiar și atunci când era atacat de unii consăteni “binevoitori” a ținut capul sus și nu s-a abătut niciun metru de la drumul său.

Victor Prodan este un apropiat al Sfintei Biserici Ortodoxe, lucru știut, dar și atent cu nevoile enoriașilor altor culte religioase. Pe Victor Prodan îl putem întâlni și pe terenul de fotbal, alături de mișcarea sportivă din Ungheni și nu ca simplu privitor, ci echipat pentru joc. Îl întâlnim în mijlocul copiilor, cu diferite ocazii, mereu prezent la sărbătorile religioase și naționale. Empatic așa cum trebuie să și fie un primar, un politician, Victor Prodan și-a făcut un țel din a fi principalul susținător al vârstnicilor din localitate. Ține cont de sfaturile lor și, de ce să nu o spun, se rușinează atunci când este dojenit.
De-a lungul carierei mele de jurnalist, de peste 60 de ani, am întâlnit foarte mulți lideri, în diferite regimuri, din diferite partide, în diferite ipostaze. Despre Victor Prodan aș spune că este mai degrabă primar și nu politician. Este clar că fără avântul și curajul său îi era greu să răzbească. Credința în Dumnezeu i-a fost aproape la fel ca și familia. Dar, nu în ultimul rând, i-au fost alături oamenii din Ungheni și satele aparținătoare care i-au încredințat frâiele localităților. De astfel de oameni are nevoie țara noastră.

Așa cum obișnuiește el să spună, patriotismul nu se trâmbițează-n gura mare, ci se practică la locul de muncă, în fiecare zi. Îl felicit și, de câte ori am ocazia, îl dau drept exemplu. (I.H.)

Ioan Husar

Lasă un comentariu