O monedă din aur dovedește că un împărat roman din Dacia a existat cu adevărat

Distribuie pe:

O monedă antică de aur reprezintă dovada că un împărat roman din secolul al III-lea, nerecunoscut de textele istorice și considerat un personaj fictiv, a existat cu adevărat, conform oamenilor de știință, relatează BBC.

Moneda care poartă numele lui Sponsian și pe care figurează portretul acestuia a fost descoperită în urmă cu mai bine de 300 de ani în Transilvania, odată un avanpost al Imperiului Roman, scrie BBC.

Considerată un fals, moneda a stat închisă într-un dulap dintr-un muzeu din Scoția.

Acum, cercetătorii susțin că urmele de zgârieturi vizibile la microscop pe monedă demonstrează că aceasta era în circulație în urmă cu 2.000 de ani.

“Ceea ce am găsit este un împărat. El a fost un personaj considerat fals, nerecunoscut de experți. Însă noi credem că el a fost real și că a avut un rol în istorie”, a declarat profesorul Paul Pearson de la University College din Londra.

Moneda în cauză se număra printre obiectele dintr-un mic tezaur descoperit în 1713. Ea a fost considerată o monedă romană originală până la jumătatea secolului al XIX-lea, când experții au suspectat că ar fi fost produsă de falsificatori de la acea vreme, din cauza designului grosolan.

Lovitura finală a venit în 1863, când cel mai cunoscut expert în numismatică din acea perioadă, Henry Cohen, de la Biblioteca Națională din Franța, s-a aplecat asupra acestei probleme în timp ce lucra la marele său catalog cu monede romane. El a susținut că monedele nu erau doar falsuri “moderne”, ci și că erau prost realizate și “imaginate ridicol”. Alți specialiști au fost de acord și, până în prezent, Sponsian nu a fost acceptat în cataloagele academice, notează BBC.

Pearson a avut, însă, îndoieli după ce a văzut fotografii ale monedei în timp ce studia pentru o carte despre istoria Imperiului Roman. El a observat zgârieturi pe suprafața ei și s-a gândit că acestea ar fi putut fi produse în timp ce moneda se afla în circulație.

De asemenea, în urma unei analize chimice s-a constatat că monedele stătuseră îngropate în pământ timp de sute de ani, potrivit lui Jesper Ericsson, curator în cadrul departamentului de numismatică a aceluiași muzeu, care a colaborat cu Pearson la acest proiect.

Cercetătorii trebuie să răspundă acum la întrebarea: cine a fost Sponsian? Oamenii de știință cred că acesta a fost un comandant militar nevoit să se autoîncoroneze împărat al celei mai îndepărtate și greu de apărat provincie a Imperiului Roman, Dacia.

Studiile arheologice au stabilit că Dacia a fost izolată de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 e.n. Erau vremuri marcate de pandemie și război civil, iar imperiul se fragmenta, notează BBC.

“În interpretarea noastră, el a fost responsabil de menținerea controlului asupra armatei și a populației civile pentru că erau înconjurați și complet izolați”, a spus cercetătorul. “Pentru a crea o economie funcțională în provincie, au decis să-și bată propriile monede”, a adăugat Ericsson.

Monedele sunt expuse la Muzeul Hunterian din Glasgow.

Lasă un comentariu