Eveniment editorial de excepție

Distribuie pe:

Fără îndoială că meritele unui scriitor se pot cuantifica în numărul de cititori și părerile pertinente și fundamentate ale acestora. Cititorul este și va rămâne un barometru și pentru editurile ce se respectă. Tirajul unei cărți înseamnă, în cele din urmă, bani și prestigiu, iar multiplicarea informației are efectul unei reacții în lanț.

Recenta lucrare SÂNGIORGIU DE MUREȘ- Biserica ortodoxă “Sfântul Nicolae”, (Sfântul Gheorghe) - Documente și fotografii 1822-2022, care a văzut lumina tiparului la Editura CRONICA MUREȘEANĂ, în anul de grație 2022, are meritul de a fi unică în spațiul transilvan și care “prezintă un bogat și variat conținut, cu inedite și prețioase informații”, după cum bine remarca în “Cuvânt înainte” Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Domnia sa va fi prezent și la evenimentul de lansare a acestei ample monografii.

Lucrarea, în sine, este un document de excepție și prin structură, dar și prin variatul și bogatul material documentar. Semnatarii ei: Ilarie Gh. Opriș, Elena Mihu și Gigel Roată fac dovada profesionalismului și rigorii, redând viitoarelor generații 200 de ani de existență neîntreruptă, nu doar a lăcașului de rugăciune, ci și a comunității românești sângeorzene. Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât apropierea geografică, până la contopire, cu Târgu Mureșul, nu s-a materializat prin ștergerea identității sau prin printr-o influență “civilizatoare”. Biserica și comunitatea românească au dăinuit două secole și, în mod cert, va rămâne vie și nepieritoare.

Este aproape incredibil cum au rezistat “pisaniile” și documentele de arhivă având în vedere faptul că și peste aceste locuri au trecut uraganele Istoriei, războaiele, revoluțiile și încrâncenarea “unora” de a șterge identitatea nației române. Cinste celor ce au ținut vie flacăra și cugetul românesc!

Referindu-ne strict la conținutul lucrării, este greu de realizat un dispozitiv critic, din moment ce este singulară, dar, la fel ca în cazul monografiilor, se pot face trimiteri comparative. Structurată în șase capitole, lucrarea cuprinde esența spirituală, dar și un impresionant material fotografic. Pentru cei ce se regăsesc în imagini, dar și pentru urmașii lor, sentimentul trebuie să fie cu totul special. Așa îți dai seama că faci parte din Istorie, că la un moment dat, persoana ta a însemnat mai mult decât ai crezut tu atunci cât te-ai aflat în fața aparatului de fotografiat. La prima vedere sunt anonimi, dar dacă reflectăm puțin, ei sunt cei pentru care a văzut lumina tiparului lucrarea de față. Ea este o bogată sursă de documentare pentru viitorii cercetători. Autorii acestei vaste monografii au înlesnit accesul la informații prețioase printr-un efort enorm, care nu poate fi nici cuantificat și nici răsplătit pe măsură. În spatele acestei munci istovitoare stă, în primul rând, credința că efortul tău este folositor.

Prezentarea biografiilor preoților care au slujit la biserica “Sfântul Nicolae” din Sângeorgiu de Mureș este un lucru inedit pentru că cititorul are prilejul să cunoască și viața lumească a acestora. Sunt personalități sau oameni simpli ce și-au pus amprenta pe viața comunității. Este frumos și înălțător gestul autorilor de a aduce în prim-plan acest “univers spiritual”. Se distinge în mod clar personalitatea lui Ieronim Puia, căruia îi este dedicat un segment aparte. Pe bună dreptate, această ilustră figură a localității și județului Mureș, dintre cele două războaie mondiale, este salvată de la uitare. Ilarie Opriș, scriitor și generos om de cultură, este cel care, prin străduință și dăruire, îl repune pe Ieronim Puia pe soclul binemeritat.

Oricâte cuvinte s-ar spune tot nu pot fi de ajuns pentru o simplă trecere în revistă a acestei impresionante monografii, carte document, și nu numai.

Ioan Astalus

Lasă un comentariu