Comisia Europeană a adoptat decizia ridicării MCV pentru țara noastră!

Distribuie pe:

Raportul de evaluare elaborat, în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, de către Comisia Europeană, asupra progreselor României privind îndeplinirea condiționalităților aferente Mecanismului de Cooperare și Verificare, propune ridicarea MCV, demers care urmează să fie confirmat, în perioada imediat următoare, de către Consiliul UE, respectiv Parlamentul European.

Esențială, însă, pentru derularea și finalizarea cu success a întregii proceduri este decizia favorabilă adoptată astăzi de către Comisie. În continuare, evaluarea progreselor țării noastre în sfera respectării principiilor și normelor statului de drept se va efectua similar cu toate celelalte state ale UE, doar prin mecanismul general al Uniunii - Rule of Law - referitor la fiecare dintre cele 27 de țări membre ale UE!

În acest fel, după aproape 16 ani de la instituirea MCV, în decembrie 2006, România iese de sub monitorizarea «specială» a acestui controversat mecanism ad-hoc, situat, în multe dintre prevederile sale, în afara cadrului Tratatelor UE, dobândind, în sfârșit, un statut egal cu al celorlalte state membre ale Uniunii.

Doresc să precizez că prin ridicarea MCV, României nu i se face niciun «cadou» prilejuit, eventual, de venirea Sărbătorilor de iarnă, ci este rezultatul demersurilor susținute ale tuturor forțelor politice responsabile din Parlamentul României și al susținerii celorlalte state din UE.

De altfel, la nivel european, respectiv al Parlamentului European, Grupul Socialiștilor Europeni a avut, în mod constant, o abordare pozitivă față de eforturile pe acest palier ale țării noastre, inclusiv atunci când s-a pus problema admiterii României în Spațiul Schengen!

În ceea ce mă privește, am semnalat, în mod repetat, inclusiv prin mecanismele de monitorizare și control parlamentar, respectiv prin adresarea unei interpelări ministerelor de resort - MAE, MAI și Ministerul Justiției - necesitatea impulsionării și potențării demersurilor politico-diplomatice ale țării noastre vizând ridicarea MCV!

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu