Mituri medicale: concepții greșite despre sănătatea mintală

Distribuie pe:

Deși se bucură de atenție și cercetare din ce în ce mai aprofundată, sfera problemelor legate de sănătatea mintală este, încă, marcată de mituri și judecăți greșite, bazate, majoritatea, pe concepții de modă veche și teorii depășite. Ca și în multe alte domenii, cu cât suntem mai informați, cu atât nu ne vom lăsa influențați de mituri și prejudecăți.

În trecutul nu foarte îndepărtat, societatea îi evita pe oamenii cu probleme de sănătate mintală. Unii credeau că spiritele rele sau răzbunarea divină sunt responsabile pentru bolile mintale. Deși acest mod de a gândi a fost, în mare parte, “eradicat” “umbra” lui persistă.

Or, în actualul context, abordarea neadevărurilor legate de bunăstarea noastră mintală este mai presantă ca niciodată, arată cercetătorii de la Medical News Today, demontând unele mituri în materie.

* Problemele de sănătate mintală sunt rare. Chiar înainte de pandemia de COVID-19, afirmația de mai sus era falsă. Astăzi, ea este mai adevărată decât a fost, probabil, vreodată. În 2001, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că, “ la un moment dat, în cursul vieții, 1 din 4 oameni va fi afectat de tulburări mintale sau neurologice”.

În prezent, 450 de milioane de oameni se confruntă cu astfel de afecțiuni. După cum explică OMS, tulburările mintale sunt “printre principalele cauze ale stării de sănătate precare și ale dizabilităților, la nivel mondial”.

Depresia, de exemplu, a afectat peste 264 de milioane de oameni la nivel global în 2017. Un studiu recent arată că numărul de adulți care se confruntă cu depresia s-a triplat în timpul pandemiei.

*Atacurile de panică pot fi fatale. Atacurile de panică sunt extreme de neplăcute, implicând bătăi accelerate ale inimii și un sentiment dominant de frică. Cu toate acestea, ele nu pot fi, în mod direct, direct fatale.

De remarcat, totuși, că o persoană care are un atac de panică ar putea fi mai expusă unui accident. Dacă cineva se confruntă cu un atac de panică sau simte iminența acestuia, adăpostirea într-un spațiu sigur poate ajuta la atenuarea acestui risc.

* Problemele de sănătate mintală sunt un semn de slăbiciune de personalitate. Acest lucru nu este mai adevărat decât a spune că un picior rupt este un semn de slăbiciune. Tulburările de sănătate mintală sunt boli, nu semne ale unui caracter slab. În mod similar, persoanele cu, de exemplu, depresie, nu pot “scăpa de ea” mai mult decât poate cineva să se vindece, imediat, de psoriazis sau diabet. În orice caz, opusul este adevărat: lupta împotriva unei probleme de sănătate mintală necesită multă putere.

* Doar oamenii fără prieteni au nevoie de terapeuți. Există o mare diferență între terapia prin vorbire și conversațiile cu prietenii. Ambele pot ajuta persoanele cu boli mintale în moduri diferite, dar un terapeut instruit poate aborda problemele în mod constructiv, pe care chiar și cei mai buni prieteni nu le pot egala.

De asemenea, nu toți oamenii își pot “deschide sufletul” în fața celor mai apropiati. Terapia este confidențială, obiectivă și se concentrează în întregime pe individ, ceea ce nu este în general posibil în discuțiile cu prietenii. În plus, unii oameni nu au prieteni apropiați, din diverse motive. Ei nu trebuie disprețuiți pentru asta.

* Problemele de sănătate mintală sunt permanente. Un diagnostic de tulburare mintală nu este neapărat o “condamnare pe viață”. Experiența fiecărui individ cu boala mintală este diferită. Unii oameni pot experimenta episoade ale bolii, după care revin la starea de “normalitate”. Alții pot urma anumite tratamente care le restabilesc echilibrul emoțional.

Este posibil ca unii oameni să nu simtă că și-au revenit complet după o boală mintală, iar unii pot prezenta simptome mai grave.

Cu toate acestea, mesajul de reținut este că mulți se vor recupera într-o măsură mai mare sau mai mică.

* Tulburările de alimentație afectează doar femeile. Există un stereotip conform căruia tulburările de alimentație sunt specifice femeilor tinere, bogate, din rasa albă. Cu toate acestea, ele pot afecta pe oricine: un studiu care a investigat demografia tulburărilor de alimentație pe o perioadă de 10 ani a constatat că cele mai semnificative creșteri ale prevalenței au avut loc în rândul bărbaților, persoanelor cu venituri mai mici și persoanelor în vârstă de 45 de ani sau peste.

* Tulburările de alimentație sunt consecințe ale stilului de viață. Acesta este un mit dăunător. Tulburările de alimentație sunt afecțiuni grave de sănătate mintală și, în cazuri extreme, pot fi fatale.

*Toți oamenii cu o boală mintală sunt violenți. Acesta, desigur, este un mit. Chiar și persoanele care se confruntă cu cele mai grave afecțiuni, cum ar fi schizofrenia, sunt în mare parte nonviolente. Este adevărat că unele persoane cu anumite boli mintale pot deveni violente și imprevizibile, dar sunt în minoritate.

Autorii unei recenzii care investighează legăturile dintre sănătatea mintală și violență ajung la concluzia că acest mit este alimentat de presă, în căutarea subiectelor “de senzație”, iar “impactul general al bolii mintale ca factor în violența care are loc în societate, în ansamblu, este supraaccentuat”.

Deși cu siguranță există o relație între violență și boli mintale, un autor explică. Mai mult, “oamenii cu boli mintale sunt mult mai des victime victime, nu autori ai faptelor de violență”.

Totuși, arată cercetătorii, ratele de violență sunt semnificativ crescute la persoanele care au “triplă morbiditate”, de exemplu, persoanele cu o tulburare mintală severă, o tulburare de consum de substanțe și o tulburare de personalitate antisocială.

Pe scurt, notează sursa citată, “tulburările de sănătate mintală sunt frecvente, dar tratamentul este disponibil. Trebuie să lucrăm cu toții împreună pentru a elimina miturile, prejudecățile și stigmatizarea. Deși înțelegerea societății cu privire la problemele de sănătate mintală a crescut în comparație cu doar un deceniu în urmă, mai avem munți de urcat”. (sursa - medicalnewstoday. com)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu