Unirea de la 1 Decembrie 1918 nu trebuie doar sărbătorită, trebuie refăcută!

Distribuie pe:

Clopotul reîntregirii

Bat clopote cântând reîntregirea

Și sufletul ia foc în clopotari,

Intâi decembrie ne e unirea

Și strălucirea României Mari.

Mihai Viteazul intră-n catedrală

Și are harta Daciei în mâini.

Într-însul Burebista se răscoală

Și-apoi pe vatra lui se nasc români.

...

Adrian Păunescu

Da, dragi români, trebuie refăcută, chiar dacă geografic, social, economic și administrativ ea există. Trebuie refăcută în adâncurile simțirii noastre, a mândriei noastre, cu dorința pe care au simțit-o străbunii noștri.

1 Decembrie e ziua de naștere a tuturor celor care încă simțim românește, a tuturor celor pe care ne doare pentru țărișoara noastră, a tuturor celor care încă nu ne dăm bătuți. E ziua în care ne bucurăm pentru fiecare dintre noi, ziua în care ar trebui să lăsăm deoparte, măcar pentru câteva ore, culoarea politică, problemele economice și sociale și să cinstim această țară, să o sărbătorim, să trezim în noi, românul. “Noi vrem să ne unim cu țara” sunt cuvinte pe care, acum, ar trebui să le simțim fiecare dintre noi mai acut, mai puternic decât oricând, pentru că țara are nevoie de noi, de noi toți, și de fiecare în parte. Țărișoara noastră e bolnavă, suferă de dezbinare acută și indiferență cronică. Haideți să ne uităm în trecut și să ne aducem aminte, să conștientizăm câte am reușit să facem, să refacem, cum am reușit să vindecăm și să ne vindecăm... de câte ori am fost uniți. Vom fi toți mirați și supărați pe noi înșine că am putut uita ce înseamnă unirea, unitatea unui popor.

Unirea de la Alba Iulia a fost, fără îndoială, punctul din care România a pornit spre viitor în forma ei actuală. 1 Decembrie 1918 este o dată istorică pe drumul României, iar Unirea înfăptuită atunci a dat greutate României, însă acum, unirea trebuie refăcută. Granițele geografice ale României există, doar unirea din interior a dispărut. Suntem mai dezbinați ca niciodată. România nu va fi cucerită cu trupe armate niciodată, pentru că nu va fi nevoie. România este cucerită din interior spre exterior pentru că fiecare dintre noi permitem asta. Lipsa unității dintre noi, dezbinarea și lipsa unui țel comun permit inamicilor care stau la pândă, șacali și vulturi, să ne cucerească. Noi le permitem asta! Chiar mai mult, le înlesnim cucerirea țării noastre, le-o servim pe tavă, țara dispărând puțin câte puțin cu acordul nostru, sub semnăturile noastre. “Dezbină și cucerește” este o strategie prin care mulți oameni și-au atins scopurile, indiferent dacă vorbim de un război armat sau de un război rece.

Vom sărbători cu defilări, depuneri de coroane, muzică și voie bună Unirea de la 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României. Vă dorim tuturor o zi minunată și distracție plăcută, sperând doar ca, măcar pentru câteva minute, fiecare dintre noi să cugetăm nu la ce face țara pentru noi, ci la ce facem noi pentru țară. Cum ar fi dacă, în fiecare zi, am reclădi unirea dintre noi și am aduce-o la nivel de mândrie și bucurie națională?

Antonela Dumitrache

Lasă un comentariu