Sfântul Apostol Andrei

Distribuie pe:

În 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Născut în Betsaida, orășel pe malul lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte, Sfântul Apostol Andrei era fratele lui Petru, primul dintre uecenicii Domnului Hristos. Amândoi au fost pescari, ca și tatăl lor, Iona, din Galileea.

Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, înainte de a fi Apostol al Domnului. Când a auzit, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său, Ioan, arătând cu degetul către Iisus și zicând: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1,29), Sfântul Andrei l-a lăsat pe Ioan și l-a urmat pe Hristos, zicând fratelui său, Petru: ,,Am găsit pe Mesia, care se tâlcuiește Hristos” (Ioan, 1,41). Astfel l-a tras și pe Petru spre dragosta pentru Hristos. Drept aceea, Sfântului Apostol Andrei i se mai spune și cel Dintâi chemat al Domnului. El L-a urmat pe Mântuitor pe drumurile Țării Sfinte. A fost martor al faptelor minunate săvârșite de Domnul, s-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc, dătător de viață, al credinței celei noi întemeiată de Hristos și, mai presus de toate, a văzut Patimile Domnului, a văzut moartea Lui pentru noi și s-a întărit în credință, în ziua Învierii.

Tradiția Bisericii ne spune că, după Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, Apostolii au tras la sorți teritoriile unde să predice. Sfântului Andrei i-a revenit Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Scitia (Dobrogea) și până în Crimeia. A umblat în acele locuri, răbdând multe împotriviri și nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos.

Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus “Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Andrei este patron al României, Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și al Rusiei.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”. Astfel, ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, devenind și zi de sărbătoare legală, din anul 2012.

La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

Pr. Vasile Bota

Lasă un comentariu