Consiliul Național Maghiar din Transilvania sprijină aderarea României la spațiul Schengen, dar...

Distribuie pe:

Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT) a declarat, duminică, printr-o rezoluție, că sprijină aderarea României la spațiul Schengen, dar că șansele de aderare ar fi mult mai bune dacă guvernul român ar accepta soluționarea unor probleme importante care țin de comunitatea maghiară.

Potrivit documentului, citat de agenția ungară de presă MTI, soluționarea problemelor maghiarilor este posibilă doar printr-un dialog onest, care trebuie să includă și realizarea autodeterminării și autonomiei comunității.

CNMT a menționat, de asemenea, că atunci când România a aderat în 2007 la UE, Uniunea Europeană a stabilit o listă de sarcini pentru țară, pe care s-au regăsit mai multe aspecte cu privire la comunitățile naționale.

“Trebuie să constatăm, cu tristețe, că România nu și-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea și învățământul superior de stat în limba maghiară și educația ceangăilor”, se arată în rezoluție. Cu toate acestea, potrivit consiliului, cel mai îngrijorător lucru este faptul că în ultimii 30 de ani, în ciuda presiunii de a demonstra că România a meritat integrarea, sentimentul anti-maghiar nu a scăzut, iar cazurile de incitare împotriva maghiarilor nu au fost pedepsite în mod corespunzător: “Este trist și îngrijorător și faptul că în ultimii ani, incitări la ură și discursuri de ură la adresa maghiarilor au avut loc și la nivel de prim-ministru și de președinte de stat”.

Cu toate acestea, consiliul a subliniat că susține aderarea României la spațiul Schengen, aderarea trebuie să fie o decizie bazată pe performanță, care să țină cont nu numai de promisiunile elitei politice, ci și de dezvoltarea reală a țării.

Anterior, presa din România a dedicat mult spațiu poziției Consiliului Național Secuiesc (CNS), care a solicitat ministerelor de externe ale statelor membre ale spațiului Schengen ca înainte de a decide cu privire la primirea României să solicite informații de la liderii bisericilor maghiare și de la organizațiile de reprezentare a intereselor maghiare din România despre situația din țară a drepturilor fundamentale ale omului, printre care și a drepturilor minorităților naționale. (I.S.)

Ileana Sandu

1 comentariu

Lasă un comentariu