Lumina artificială din dormitor ne îmbolnăvește de diabet

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Northwestern din Chicago, citați de descopera.ro, susțin că dormitul într-o încăpere expusă luminii artificiale în timpul nopții crește riscul de diabet.

“La studiul nostru, au participat aproape 100.000 de adulți, care locuiau în zone intens luminate în timpul nopții. Aceștia au prezentat un risc cu 28% mai mare de a se îmbolnăvi de diabet, în comparație cu cei care au trăit în zone cu mai puține becuri.

Însă, pe plan global, mai mult de 9 milioane de adulți cu vârsta peste 18 ani diagnosticați cu diabet s-ar fi putut îmbolnăvit mai ușor din cauza luminii artificiale din timpul nopții, cifra putând crește cu ușurință, deoarece tot mai multe persoane se mută la oraș.

Studiul nostru confirmă cercetările inițiale privind potențialele efecte dăunătoare ale luminii artificiale aprinse în timpul nopții asupra metabolismului.

Datele inițiale arătau că există o legătură între lumina artificială din timpul nopții și obezitate, disfuncții ale metabolismului, secreție de insulină, diabet sau chiar boli cardiovasculare, însă analiza recentă a examinat impactul pe care îl are lumina asupra somnului, subiecții fiind adulți sănătoși cu vârste sub 30 de ani.

Unul dintre experimente a demonstrat că dormitul chiar și pentru o singură noapte cu o lumină slabă (de exemplu, televizorul cu sonorul oprit) a crescut nivelul de zahăr din sânge și activitatea cardiacă, iar o activitate cardiacă ridicată poate provoca în viitor boli cardiovasculare, în vreme ce nivelul crescut de zahăr poate duce la diabet de tip 2.

În aceste condiții, pentru un somn de calitate, dormitorul poate fi organizat în așa fel încât lumina artificială să nu ne supere. De exemplu, putem muta patul departe de ferestre sau putem folosi jaluzele ori draperii, dacă locuim în zone cu multe panouri publicitare.

De asemenea, aparatele care emit lumină albastră (televizoare, telefoane mobile, tablete, laptopuri) ar trebui închise înainte de culcare. Dacă este nevoie de lumină de veghe noaptea, mențineți-o la minimum sau pe podea, așa încât să reflecte lumina și să nu rămână la nivelul patului.

Evitați să dormiți cu televizorul deschis. Dacă știți că adormiți în acest fel, folosiți timer-ul și programați-l să se închidă”, ne sfătuiesc oamenii de știință americani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu