Guvernul britanic, îngrijorat de agresarea unui jurnalist BBC de poliția chineză

Distribuie pe:

Guvernul britanic este “îngrijorat” de atacul asupra unui jurnalist BBC de către poliția chineză în timpul protestelor anti-COVID-19 din China, a declarat luni ministrul pentru mediul de afaceri, Grant Shapps, relatează EFE.

Potrivit televiziunii britanice, unul dintre jurnaliștii săi acreditați în China, cameramanul Ed Lawrence, care acoperea protestele de la Shanghai împotriva politicii draconice “zero COVID” a regimului, a fost arestat și “bătut de poliție”.

Unele imagini postate pe rețelele de socializare au arătat cum jurnalistul este târât la pământ în cătușe, în timp ce într-o altă înregistrare video a fost văzut spunând: “Sunați la consulatul (britanic) acum”.

“El a fost reținut timp de câteva ore înainte de a fi eliberat. În timpul detenției sale, a fost bătut și lovit de poliție. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce lucra ca jurnalist acreditat. Este foarte îngrijorător că unul dintre jurnaliștii noștri a fost atacat în acest mod în timpul exercitării atribuțiilor sale”, a comunicat BBC într-un comunicat de presă.

Radiodifuzorul a precizat că nu are nicio explicație oficială sau scuze din partea autorităților chineze pentru acest incident, dar că acestea au spus că l-au arestat pe jurnalist “pentru binele său”, pentru că “ar fi putut lua COVID din mulțime”.

Grant Shapps a calificat violența denunțată de BBC drept “inacceptabilă” și “preocupantă”. “Orice s-ar întâmpla, libertatea presei trebuie să fie inviolabilă”, a declarat ministrul la radioul privat LBC, conform AFP.

Sute de persoane au manifestat în weekend, în China, în mai multe orașe mari, printre care Shanghai și Beijing, protestând împotriva izolării și restricțiilor impuse de autorități pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Lawrence s-a întors ulterior la locul protestelor, potrivit filmărilor postate pe contul său de Twitter. Beijingul a susținut luni că Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist. “Din ceea ce am aflat de la autoritățile competente din Shanghai, el nu s-a identificat ca jurnalist și nu și-a prezentat în mod voluntar acreditările de presă”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, cerând presei străine “să respecte legile și reglementările chineze (când se află) în China”. (Agerpres)

Lasă un comentariu