Recunoaștere la nivel înalt pentru activitatea cotidianului “Cuvântul liber” - Fibula de la Suseni, decernată directorului ziarului, dl Ioan Husar

Distribuie pe:

Laudatio dedicat domnului Ioan Husar a fost citit de colega noastră Ileana Sandu, redactor al cotidianului “Cuvântul liber”. Redăm mai jos, integral, textul citit în cadrul ceremoniei de decernare a Fibulei de la Suseni.

LAUDATIO

Domnului IOAN HUSAR, președintele Societății Comerciale “Cuvântul liber” și redactor-șef al cotidianului “Cuvântul liber” din Târgu Mureș

Stimată doamnă prefect,

Distinși oaspeți,

Doamnelor și domnilor,

Albert Camus spunea, undeva, că “există un timp al trăirii și un timp al mărturisirii …”

Asistăm, astăzi, la un eveniment deosebit, emoționant, onorant, pentru acei truditori ai breslei noastre pentru care “a trăi pentru a mărturisi” înseamnă o profesiune de credință, menită a opri, prin slova scrisă ori prin cuvântul rostit, “clipa cea repede”, proiectând-o în dăinuire și aducere aminte.

Nu fără o doză de firească subiectivitate - dat fiindcă “gazetărim”, de câteva zeci bune de ani, pe strada Gheorghe Doja nr. 9, vom încerca, în cele ce urmează, să schițăm un portret al “ziaristului de cursă lungă”, unul dintre cei mai longevivi gazetari din România, a cărui activitate, de peste 60 de ani, este, mai presus de orice, o “mărturie” a timpului și… a timpurilor trăite, îmbinată cu o neobișnuită și nesecată putere de muncă.

Fibula de la Suseni, cea mai importantă descoperire arheologică din județul Mureș

Fibula de la Suseni este cea mai importantă descoperire arheologică făcută vreodată în județul Mureș. Fibula de la Suseni datează din prima Epocă a Fierului și a fost descoperită în 1924, de muncitorii Fabricii de Cărămidă din Suseni, îngropată într-un vas ceramic alături de alte obiecte din bronz, în majoritate fragmente. Importanta descoperire este deținută de Muzeul Județean Mureș încă din anul descoperirii sale și este considerată unică întrucât nicăieri în lume nu a mai fost descoperită o astfel de piesă. Oamenii de știință au numit-o fibulă de tip passementerie varianta Suseni, neputând-o clasifica în niciunul dintre cele trei tipuri de passementerie existente până în acel moment. Specialiștii susțin că deși celelalte obiecte de bronz din vas erau afectate de trecerea timpului, Fibula de la Suseni era întreagă și într-o stare foarte bună, iar de atunci, oricâte cercetări s-au făcut în legătură cu acest misterios accesoriu vestimentar, nu a mai fost găsită nicăieri în lume o piesă identică.

Din anul 2001, Fibula de la Suseni a devenit distincția oficială acordată de Instituția Prefectului - Județul Mureș, iar replica acesteia este conferită în semn de înaltă recunoaștere a activității profesionale și pentru aportul la dezvoltarea identității mureșene, de Ziua Națională a României.

LAUDATIO

Domnului IOAN HUSAR, președintele Societății Comerciale “Cuvântul liber” și redactor-șef al cotidianului “Cuvântul liber” din Târgu Mureș

S-a născut în România Mare, la 17 martie 1936, în satul Cașva, de pe Valea Gurghiului, “într-o zonă cu păduri, cu o apă cristalină ce curgea prin curtea casei, spre moara lui Lipu. Acum, nici pădurea, nici apa nu mai există”, își amintește, cu nostalgie, domnia sa. A străbătut, după propriile-i mărturisiri - trei regimuri, sisteme și ideologii politice: dictatura (în timpul lui Carol al II-lea), perioada horthystă (1940-1944), comunismul (instalat de ruși, în 1944) și, în ultimele trei decenii, “originala” democrație românească de care - nu-i așa? - avem parte cu toții. Oameni, fapte, întâmplări… Cu alte cuvinte, o întreagă istorie trăită pe viu, în direct, pe care retina memoriei avea să o transpună, cu minuțiozitate și bună credință, în pagina de ziar, contabilizând, în acest răstimp, mii de articole din toate genurile gazetărești - informația, reportajul, comentariul economic fiindu-i cele preferate.

O întâmplare - considerată, la vremea ei, “nefericită” - și care merită să fie făcută publică în acest cadru festiv - s-a transformat în șansa de a îmbrățișa o profesie pe care nu obosește, iată, să o practice cu implicare și răspundere de mai bine de 6 decenii: în 1960 - povestește, cu subtil umor, domnia sa - drept sancțiune pentru refuzul de a accepta o importantă funcție de stat, a fost aspru pedepsit de către tovarășii de la butoane, din epocă, să lucreze la “Steaua roșie”, unde, văzând și făcând, a învățat meserie la locul de muncă, iar mai apoi, prin studii de specialitate, certificate prin diplomă universitară. Nu l-au tentat funcțiile publice și cu atât mai puțin cele politice, însă, de când a pus mâna pe condei, s-a încăpățânat să nu-l mai lase, ocupând, de-a lungul vremii, toate funcțiile redacționale: redactor, redactor-principal, șef de secție, director economic, iar de patru ani - redactor-șef al ziarului și președinte al Consiliului de Administrație al SC Cuvântul liber.

Convins că singura politică îngăduită, dar și hărăzită gazetarului, este cea a cetățeanului, care în toate regimurile și sub toate guvernările își dorește să trăiască mai bine și să se bucure de munca lui, neașteptând decât respect din partea celor care-i conduc destinele, domnul Ioan Husar contribuie, prin scrisul său, la îndreptarea lucrurilor din sfera economico-socială mureșeană, nesfiindu-se să critice neajunsurile, dar apreciind eforturile celor care lucrează pentru binele comun al arealului mureșean.

De-a lungul carierei, activitatea de ziarist i-a fost răsplătită: la gala Presei Mureșene - 2004, cu distincția “Cuvântul liber” - cel mai bun management din mass-media mureșeană; la gala Presei Mureșene din 2005 - premiul special al Galei pentru întreaga activitate de gazetar; la Gala Presei Mureșene - 2021 - Diploma de excelență pentru întreaga carieră de ziarist, timp de peste 60 de ani de presă scrisă la același ziar - “Cuvântul liber”.

În calitate de președinte al societății comerciale editoare a cotidianului pe care îl conduce, a fost răsplătit cu diplome de excelență, distincții și trofee, din care 25 i-au fost acordate de Camera de Comerț și Industrie Mureș, pentru locul I în Topul firmelor și diplome de excelență în afaceri.

În 2016, la 25 de ani de la reînființarea Camerei din Comerț și Industrie Mureș, i s-a acordat, de către această instituție, Medalia Jubiliară, iar recent, la cea de a XXI-a ediție a Topului Firmelor 2021, Cuvântul liber SRL s-a clasat pe locul I în domeniul Activității de editare a ziarelor, dlui Husar înmânându-i-se în cadru festiv Diploma de Excelență pentru cei 15 ani în care societatea comercială pe care o conduce s-a situat pe locul I în Top.

Atent observator al treburilor “cetății”, încrezător în puterea cuvântului scris, deschide, cu larghețe, paginile ziarului, pentru consemnarea celor mai importante manifestări cultural-științifice care se petrec în urbea noastră, Societatea Scriitorilor Mureșeni decernându-i, în 2019, în cadrul Colocviilor Revistelor de Cultură și de Științe Umaniste, Diploma de Excelență pentru atenția deosebită acordată manifestărilor culturale din mediul universitar și Premiul de Excelență “pentru corectitudinea profesională și promovarea permanentă a valorilor culturale românești în paginile ziarului pe care îl conduce, în cadrul ediției din septembrie 2022 a aceleiași manifestări, organizate sub egida Academiei Române.

Revenind la afirmația lui Albert Camus, din debutul acestei alocuțiuni, a sosit, iată, momentul în care, prin acordarea celei mai înalte distincții a județului nostru, “timpul trăirii și timpul mărturisirii” se contopesc într-un exercițiu de admirație, prețuire și recunoștință pentru o biografie profesională și un traseu jurnalistic de excepție.

ILEANA SANDU, redactor “Cuvântul liber”

Personalitățile mureșene cărora li s-a decernat Fibula de la Suseni în 2022

1. Rareș Cojoc - Campion Mondial la dans sportiv. (Rareș Cojoc a ajuns în anul 2022 pe locul I în topul clasamentului mondial la dans sportiv, tot în acest an a obținut cel de-al 20-lea titlu de campion național al României la dans sportiv, secțiunea Standard);

2. Magda Bercea - Director Crucea Roșie Mureș; (În calitate de coordonator al echipei Crucea Roșie Mureș, Magda Bercea a gestionat o serie de acțiuni cu impact pentru refugiații ucraineni care au ajuns în județul Mureș, dar și pentru cei care, aflați în Ucraina, au primit un sprijin prin donațiile colectate de către voluntarii Crucea Roșie);

3. Aurelian Grama - jurnalist, Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi și al revistei economice Transilvania Business;

4. Ioan Husar - jurnalist, președintele SC Cuvântul liber SRL și redactor-șef al cotidianului mureșean “Cuvântul liber”;

5. Paula Rusu - jurnalist, blogger, moderare evenimente, trainer de comunicare și public speaking (de numele mureșencei Paula Rusu se leagă Legea Tuberculozei, aceasta fiind persoana care a promovat și susținut proiectul de lege până când acesta a devenit realitate. Eforturile sale au avut ca rezultat o lege a tuberculozei de care au beneficiat toate persoanele cu această afecțiune de pe întreg terioriul țării);

6. dr. Zaharia Kézdi Erzsébet Iringó - medic primar boli infecțioase (doamna dr. Zaharia Kézdi Erzsébet Iringó este medic primar boli infecțioase la Clinica de Boli Infecțioase I din Târgu Mureș. Eforturile doamnei doctor în lupta cu pandemia de coronavirus sunt recunoscute atât de către colegii domniei sale, cât și de comunitate).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu