Ninsoare și viscol în decembrie; pot fi și temperaturi neobișnuite de plus 15 - 20 de grade

Distribuie pe:

Ninsoarea, viscolul și ceața persistentă sunt principalele caracteristici climatice ale lunii decembrie, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4-6 grade Celsius față de ultima lună de toamnă, conform datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii susțin că în decembrie se pot înregistra și temperaturi neobișnuite pentru această lună, de peste 15-20 de grade Celsius, dacă în zona țării noastre pătrund mase de aer tropical ce produc creșteri spectaculoase ale valorilor termice.

“Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o multitudine de fenomene meteorologice: ninsoare care, asociată cu intensificări ale vântului, determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea și în estul Moldovei; ceață persistentă, mai ales în zonele de câmpie și în depresiuni și mai rar, lapoviță și ploaie. O influență deosebită asupra țării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei și, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4-6 grade Celsius, față de ultima lună de toamnă”, se arată în caracterizarea climatică a lunii decembrie, întocmită de Secția de Climatologie a ANM .

Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistrează pe suprafețe extinse din sudul și vestul țării, precum și din Dobrogea. Astfel, cele mai mari valori, de peste două grade Celsius, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oravița, iar cele cuprinse între 0 și 2 grade Celsius caracterizează Dobrogea, cea mai mare parte a Câmpiei Române, Lunca Dunării și dealurile și câmpiile din vestul țării. Valori negative, cuprinse în intervalul -4 și 0 grade Celsius se regăsesc în Moldova, Transilvania, Maramureș și în Dealurile Subcarpatice.

Temperatura medie scade la circa -6 și -4 grade Celsius în cea mai mare parte a zonei montane și în depresiunile intramontane. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -8 și -6 grade Celsius, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, aceasta coboară sub -8 grade Celsius.

Lasă un comentariu