Manifestări de excepție de Ziua Națională a României, în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Sărbătorirea Zilei Naționale a României în Târgu Mureș s-a bucurat de o audiență numeroasă, nu doar târgumureșenii fiind prezenți în Piața Trandafirilor, ci și mureșeni din toate localitățile județului sau chiar turiști veniți din alte orașe din țară special pentru această manifestare, așa cum ne-au declarat un grup de turiști din Brașov, pentru că aici “este altfel, este mult mai aproape de sentimentul patriotic pe care în altă parte nu îl simțim la fel”. Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României din Târgu Mureș au fost organizate de Instituția Prefectului - Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Târgu Mureș, având implicarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării Mobile de Jandarmi Târgu Mureș.

Expoziția de tehnică militară din Piața Trandafirilor deschisă la ora 10.00 a fost unul din punctele de atracție principale mai ales pentru cei mici, fascinați de echipamentele și armamentul prezentat, care a putut fi văzut și în cadrul paradei militare.

Ceremonia militară din Târgu Mureș a început la ora 12.00, în fața Palatului Administrativ, fiind prezentată de lt.col. Sergiu Colceriu, comandant al Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș. Imnul Național a fost intonat de către Ad Libitum Voices. A urmat parașutarea drapelului național de către un militar de la Forțele Speciale, a cărui identitate nu a fost făcută publică. În continuare a fost oficiat serviciul religios, iar ceremonia a fost prezentată de Sergiu. Actorul Teatrului Național din Târgu Mureș Costin Gavază a dat citire unui extras din rezoluția adoptată la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918.

Au urmat alocuțiunile, deschise de primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán. Din partea Consiliului Județean Mureș, alocuțiunea a fost susținută de Kovacs Mihaly Levente, vicepreședintele instituției. Mara Togănel, prefectul județului Mureș, a încheiat seria discursurilor. La manifestare au fost prezenți subprefectul județului Mureș, Nicolae Florin Pălășan, deputatul PSD Dumitrița Gliga, directori ai instituțiilor deconcentrate, primari ai localităților din județ.

Oficialii prezenți la manifestare au depus coroane de flori, pentru cinstirea eroilor neamului, la Monumentul Latinitiții din fața Palatului Adminsitrativ.

Manifestarea a continuat cu un moment inedit, lansarea unor fumigene tricolore, odată cu startul mult așteptatei parade militare. Totodată, a avut loc și un survol al aeronavelor aparținând Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii. Manifestarea a fost închisă de defilarea costumelor populare.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale au continuat, la ora 14.00, în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii, cu ceremonia dedicată decernării “Fibulei de la Suseni”, cea mai importantă distincție din județul Mureș acordată an de an, începând cu 2001, de către Instituția Prefectului.

La ora 17.00, pe scena din apropierea Primăriei Târgu Mureș au debutat concertele, organizate de municipalitate, cu Grupul vocal Maris și Costi Dumitru, Ansamblul artistic profesionist Mureșul și Cristian Țăran.

La 18.30 a avut loc Retragerea cu torțe a forțelor armate, pe traseul: Garnizoana Mureș - strada Victor Babeș, Bdul. Cetății, strada Avram Iancu, Piața Bernady, Piața Trandafirilor- Piața Victoriei. La retragerea cu torțe au participat militari din cadrul: Batalionului 54 Sprijin, “Horea, Cloșca și Crișan”, Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă, “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, “Horea” al Județului Mureș.

După acest moment, apreciat de cei prezenți în Piața Trandafirilor, au continuat spectacolele de muzică, pe scenă fiind prezenți Dinu Iancu Sălăjanu, Ioan Bocșa însoțit de un grup vocal bărbătesc și de actorul Ioan Josan și Carla's Dreams.

Ziua Națională a României a fost celebrată prin manifestări organizate pe tot cuprinsul județului Mureș, în cele mai multe municipii și orașe, dar și în multe dintre comune.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu