Nicolae Bălcescu, la loc de cinste pe Bulevardul Cetății

Distribuie pe:

Marți, 29 noiembrie 2022, a avut loc dezvelirea bustului liderului pașoptist Nicolae Bălcescu, pe Bulevardul Cetății din Târgu Mureș. Data nu a fost una întâmplătoare, fiind aleasă pentru că marți s-au împlinit 170 de ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor, revoluționar și un mare om de stat.

Manifestarea a fost organizată, în colaborare, de Primăria Municipiului Târgu Mureș și Garnizoana Târgu Mureș. În cadrul ceremoniei au avut loc: prezentarea onorului, intonarea imnului de stat al României, dezvelirea statuii, oficierea serviciului religios, evocare istorică susținută de istoricul Cornel Sigmirean, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Șincai” al Academiei Române, alocuțiunile oficialităților, depunerea de coroane de flori și defilarea Gărzii de onoare. La manifestare au participat primarul Soós Zoltan, a viceprimarul Alexandru György și subprefectul județului Mureș, Nicolae-Florin Pălășan.

“A fost istoric, scriitor, revoluționar și un mare om de stat. Bustul lui Nicolae Bălcescu și-a găsit locul pe Bulevardul Cetății, alături de alte personalități ale orașului nostru, iar astăzi, 29 noiembrie, printr-o ceremonie militară, l-am omagiat.

Târgu Mureș este un oraș în care apreciem trecutul și îi aducem recunoaștere. Aici e orașul în care personalitățile istorice sunt celebrate prin monumente valoroase ale artiștilor plastici și astfel devin repere pentru noile generații”, a transmis primarul Soós Zoltan cu această ocazie.

“Nicolae Bălcescu a fost o personalitate complexă a istoriei. A scris peste o sută de articole și studii, a scris cărți, culegeri de documente, despre el s-au publicat cărți și sute de studii, localități și străzi, instituții de cultură îi poartă numele. A fost un mare cărturar, o figură mesianică, despre care George Călinescu spunea că “omul a fost mai mare decât opera”, a spus istoricul Cornel Sigmirean în deschiderea discursului său.

Bustul lui Nicolae Bălcescu a fost mutat din Piața Victoriei din Târgu Mureș, pe amplasamentul acestuia fiind amplasat, în vara acestui an, Grupul Statuar “Școala Ardeleană”. Actuala locație a bustului lui Nicolae Bălcescu este situată pe Bulevardul Cetății, pe amplasamentul celebrului soclu rămas gol de peste 20 de ani. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu