Filosoful, Națiunea și... împăratul

Distribuie pe:

* “Credința este o formă de confruntare existențială, dramatică cu instanța supremă. Răul nu e de la Dumnezeu. E de la oameni, de la uzul defectuos al capacității lor de a alege. Una dintre cele mai frumoase teme ale teologiei creștine este tema libertății acordată de Creator. Dumnezeu nu este proprietate, Dumnezeu este proprietar. Îngerii convertesc abisul dintre Dumnezeu și om într-un spațiu al colaborării. Ei dau consistența și viața acestui spațiu, transmițând omului semnele lui Dumnezeu și lui Dumnezeu rugăciunea omului. Prezența îngerului nostru păzitor este o lege a existenței noastre spirituale, tot așa cum gravitația este o lege a existenței noastre fizice. A spune că îngerii nu există pentru că nu se văd e la fel de neinteligent cu a spune că plantele nu există pentru că nu răspund la “bună ziua”.

Andrei Pleșu (1948-), doctor în Istoria Artei, profesor universitar de Filosofie al Religiilor, scriitor, istoric, filosof, fost ministru în Parlamentul României, Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și străinătate.

***

* “A trăi în națiune nu va să zică a petrece în cadrul hotarelor ei, ocupându-te de plăcerile tale, de interesele tale, de ambițiunile tale și de gloriile tale, ci cu totul altceva. A-ți da seama de mersul ei istoric, adică de evoluțiunile trecute și de cauzele lor, a-ți da seama de geniul ei... a cunoaște bine manifestările culturale ale epocilor ei mari, a măsura bine forțele manifeste și energia ei potențială, a înțelege inspirațiunile ei, a cunoaște, a respecta și a spori drepturile ei, a cugeta necontenit la digurile de apărare și la răsturnarea obstacolelor productivității ei morale și materiale, iată ce va să zică a trăi în națiune, parte integrantă și determinantă a conștiinței naționale”.

Barbu Ștefănescu Delavrancea (1858-1918), scriitor, avocat, orator, om politic, membru al Academiei Române, primar al capitalei.

***

* “Alexandru Macedon a fost unul din cei mai mari și viteji împărați ai lumii. El a trăit între anii 357-323 î.Hr., fiind împăratul Macedoniei. A fost instruit de marele filosof grec Aristotel, elevul lui Platon. A cucerit Grecia, Persia, Tirul, Sidonul, Egiptul, Babilonul și a învins mulți împărați. S-a îmbolnăvit de friguri în ciuda faptului că era împărat, și a conștientizat faptul că este pe moarte. Pe patul de suferință se gândea cui a folosit atâta putere pe care a obținut-o și atâta bogăție adunată. A dat ordin subordonaților să-i facă sicriul cu două orificii ca atunci când va fi înmormântat, pe acolo să i se scoată mâinile pentru a arăta tuturor că omul nu duce nimic cu el când moare”.

Să ne aducem ca atare aminte cuvintele Eclesiastului, care spun: “Deșertăciunea deșertăciunilor, toate sunt deșertăciuni” (cap. 1. vers. 2).

P.S. I Ioan cap. 4, vers. 19-21: “Noi iubim pe Dumnezeu, fiindcă El ne-a iubit cel dintâi. Dacă zice cineva: Iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu l-a văzut, nu poate să-L iubească. Și această poruncă avem de la El: Cine iubește pe Dumnezeu să iubească și pe fratele său”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

1 comentariu

 1. baloane aniversare 3 decembrie, 2022 at 13:57 Răspunde

  Durata accestor baloane aniversare cu heliu
  poate fi prelungita pana la 20-24 ore daca se foloseste o solutie speciala.
  Toatfe baloanele se livreaza neumflate, se pot umfla cu aer sau heliu
  functie de model balon. De asemenea, jocul poate deveni si mai complicat daca pparticipantii vor trebui sa alerge in timp ce imping
  astfel baloanele sau chiar sa se tarasca. Daca
  planifici o petrecere eleganta, iti propunem baloanele metalizate aurii si argintii, iar pentru Anul Nou si Craciun, baloanele conftti reprezinta alegerea ideala.
  Noi am începutaceastă tradiție anul trecut, când făcuse o listă de 17 piese.
  Sugerează copilului să facă o listăcu piesele sale
  preferare (sau le scrii tu), să zicem 10-15 piese, și arhivează-le pe un CD pe care vei menționa vârsta și numele copilului.
  Iar pentru aceasta, v-am pregătit o listă lungă de Idei de Jocuri și Activități de Petrecere Pentru Copii.
  Zău așa, oare se mai serbează zile de copii acasă?

Lasă un comentariu