De Ziua Națională a României 2022, ia românească a intrat în patrimoniul UNESCO!

Distribuie pe:

IULIA GORNEANU:

“Acum câteva minute, aici, la Rabat, dosarul «Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova» a fost inclus pe Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO!!!!! Mă înclin în fața fiecărei femei care a cusut și coase acum o ie! Felicitări celor care au muncit până la epuizare pentru pregătirea dosarului! Mă înclin! Expoziția noastră de ieri a inspirat! Sunt atât de fericită! La mulți ani, dragii mei!”

Ambasada României în Regatul Maroc

Association Maroco-Roumaine de Partenariat

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova:

“Avem, astăzi, o veste frumoasă - arta cămășii cu altiță (n.n. - denumirea tehnică a iei românești), element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 Decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni.

Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii. Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații.”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

TITI DINCĂ:

“Începând de azi (n.n. - 1 Decembrie 2022), pe lista indicativă a patrimoniului UNESCO se află și ia românească. Pe prima pagină a unui prăznicar maramureșean am filmat, în 1996, Icoana Maicii Domnului și a Pruncului Iisus îmbrăcați cu ie.”

Pagină realizată de Mariana Cristescu

Lasă un comentariu