Previziuni 2023 - Penurie de alimente

Distribuie pe:

Persistența problemelor din lanțurile de aprovizionare, schimbările climatice, lipsa forței de muncă și războiul Rusia-Ucraina sunt doar câteva dintre motivele pentru care penuria de alimente va continua, probabil, și în 2023.

“Suntem pe drumul spre o catastrofă alimentară, iar oamenilor pare să nu le pese. Populația din cinci regiuni ale lumii se confruntă deja cu foametea. La Summit-ul G20 am avertizat că, fără acțiuni coordonate, lipsa de accesibilitate din acest an poate deveni criza alimentară globală de anul viitor”, a scris, pe 15 noiembrie, secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

Ce alimente ar putea continua să fie insuficiente anul viitor?

Pâinea. Odată cu continuarea războiului Rusiei în Ucraina (țări care reprezintă aproape 20% din producția globală de cereale), multe brutării și fabrici ar putea avea probleme în obținerea ingredientelor necesare pentru a coace pâine, ceea ce duce la o posibilă penurie în 2023. Se estimează că producția de cereale din Ucraina va scădea cu 35% până la 45% în următorul sezon de recoltare.

Ulei vegetal. Brookings Institution (organizație non profit, specializată în științe sociale, economie și politică) arată că, în 2020, 52% din semințele și uleiul de floarea soarelui comercializate la nivel mondial au venit din Ucraina: “Or, în prezent, lanțurile de aprovizionare cu ulei de floarea soarelui sunt perturbate, iar prețurile uleiului comestibil au crescut chiar mai mult decât prețurile cerealelor”.

Pentru ca lucrurile să stea și mai prost, concomitent, se înregistrează și o penurie de ulei de palmier în Indonezia. “Întrucât Indonezia este cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, orice problemă de aprovizionare nu face decât să agraveze problema disponibilității uleiului vegetal în 2023”, a menționat Mashed Food Company (distribuitor pentru servicii de alimentație publică - n.n.).

Alimente ambalate în containere de aluminiu (bere, conserve, hrană pentru animale de companie etc.) Marea penurie de aluminiu, care a început în 2020, nu dă semne prea bune: stocurile sunt la niveluri critice, iar industria este pe cale să epuizeze cantitățile disponibile la nivel mondial până în 2023.

(sursa - gobankingrates.com; foto - evz.ro)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu