Mesajul prefectului județului Mureș, Mara Togănel, de Ziua Națională a României

Distribuie pe:

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a coordonat pregătirile pentru parada militară dedicată Zilei Naționale a României. Mara Togănel a solicitat implicare din partea tuturor instituțiilor partenere pentru ca Sărbătoarea Națională să fie una fastuoasă, așa cum își doreau mureșenii, de 1 Decembrie. În discursul său, prefectul Mara Togănel a vorbit despre unitate, încredere și implicarea tuturor mureșenilor pentru un viitor mai bun. Credința în Dumnezeu, Drapelul Național și inteligența românilor sunt cele trei valori expuse de Mara Togănel, acestea însoțind poporul român de-a lungul istoriei.

Redăm mai jos discursul prefectului județului Mureș, Mara Togănel, la ceremonia dedicată Zilei Naționale a României:

“Încep prin a vă spune că mă bucur tare mult că sărbătoarea noastră, a tuturor românilor, ne regăsește împreună, fără restricții sau opreliști, ne regăsește împreună pentru a ne spune «La mulți ani!» și pentru a ne cinsti unii pe alții.

Trăim vremuri destul de complicate, adevărate teste pentru integritatea și securitatea unor națiuni. În ultimul an, au avut loc evenimente foarte grave la nivel european. Agresiunea Rusiei asupra unui stat independent a ajuns să schimbe viața fiecărui cetățean din Europa și din lume, iar mințile înfierbântate ale unora au făcut ca amenințarea nucleară să devină o realitate.

Ne dorim cu toții să rămânem o țară indivizibilă, o Românie puternică și respectată, dar de multe ori uităm că noi, fiecare dintre noi, suntem România de zi cu zi, iar cuvântul de azi este fapta de mâine. De aceea, cred că este bine să judecăm drept, înțelept și decent, cu drag de patrie și neam și să acționăm ferm și unitar.

Vă mulțumesc, dragi mureșeni, pentru omenie, empatie și altruism. Am găzduit și găzduim în continuare refugiați, iar dumneavoastră v-ați îngrijit alături de autorități ca toți să beneficieze de condiții decente și de o tratație care să le mai aline puțin suferința provocată de agresiune. Așadar, primiți, vă rog, prin intermediul meu, recunoștința tuturor ucrainenilor care s-au bucurat de sprijinul dumneavoastră.

Dacă acum 5 sau 10 ani spuneai că trebuie să avem grijă de România, păreai patetic sau poate populist. Prezentul ne confirmă că astăzi, mai mult ca oricând, a avea grijă trebuie să fie preocuparea noastră cotidiană. Observăm că în actuala criză energetică, multă lume vorbește despre izolaționism și că fiecare țară din Europa ar trebui să acționeze pe cont propriu. Nu ar exista o greșeală mai mare decât ca Europa să se dezbine în 27 de bucăți. Indiferent că vorbim de apărarea țărilor noastre, de încălzirea caselor noastre sau educația copiilor noștri, Europa ar fi bine să rămână unită și solidară.

Pe noi, românii, trei valori ne-au însoțit de-a lungul istoriei noastre: credința în Dumnezeu, Drapelul Național și inteligența acestui popor. Am convingerea că toate cele trei ancore (credința, drapelul și inteligența) ne vor însoți și de acum înainte.

Noi, mureșenii, avem datoria să arătăm copiilor noștri că putem face lucruri bune pentru ei și județul nostru. Județul nostru intră pe sensul unic al dezvoltării și avem datoria să arătăm că suntem creatori de prezent și viitor. Așadar, dragi mureșeni, haideți să ne îngrijim ca viitorul să ne includă pe toți.

Eu îmi doresc ca anul 2023 să ne găsească mai curajoși și mai buni. Deopotrivă, cred că mureșenii trebuie să fie împreună. Unitatea noastră poate aduce tot ce este mai bun pentru județul nostru și acest lucru doresc să-l spunem clar și răspicat, azi, de aici, din inima Târgu Mureșului.

Dumnezeu să ne dea gândul cel bun tuturor!”

Lasă un comentariu