Ministrul Sănătății la Târgu Mureș: “Nu este vorba de nicio taxare dublă a pacienților în Strategia Națională de Sănătate a României”

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că în proiectul Strategiei Naționale de Sănătate a României, lansat în dezbatere publică în urmă cu o zi, nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienților, ci de posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiari, după programul normal de lucru al medicului.

“Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Repet acest lucru: nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienților din România. A fost prezentat neprofesionist (în presă n.red), este vorba doar de un proiect-pilot propus în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice și, în mod evident, dacă Guvernul României nu consideră oportun, acest proiect-pilot între 2026 și 2028 poate să dispară din acest plan de acțiune (...) În acesta se prevede pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiari, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează asta pentru ambulator, este unul similar și pentru asistența medicală spitalicească, dar aici spune foarte clar. Rezultatul așteptat: cadrul legal de furnizare de servicii ambulatorii contra cost în unitățile sanitare publice; servicii ambulatorii realizate în unitățile sanitare publice în afara normei de bază programate, adică în afara normei de bază a unui medic”, a declarat Alexandru Rafila, în conferința de presă.

Ministrul Sănătății a arătat că acest proiect-pilot ar avea rolul de a stabili dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală, pacientul plătind la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic.

“Dar asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. E vorba de opțiune. În momentul de față, această opțiune este doar în zona unităților private, sunt în toată lumea (...) Și propunerea de pilot este doar pentru una, două sau trei unități sanitare, în anul 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă doresc să lucreze peste program, dacă există solicitări pentru anumiți medici, dincolo de program. Adică e vorba de reținerea unei sume de bani de către spital, de spitalul public, și cu o altă sumă de bani este retribuit pentru activitatea medicală suplimentară, medicul sau asistenta medicală. Deci este cu totul și cu totul altceva. Am văzut și eu titlurile, că au fost și foarte mult politizate. Nu e cazul să inducem în eroare populația pentru că avem nevoie de o strategie națională de sănătate în România”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că aceasta este doar o idee care trebuie dezbătută, care poate fi sau nu agreată.

“Această strategie n-a fost făcută de ministrul Sănătății sau de angajații permanenți ai Ministerului Sănătății, a fost făcută de un grup de experți în sănătate publică și ca să existe transparență totală în ceea ce privește realizarea acestei strategii, pe site-ul Ministerului Sănătății, la transparență decizională, găsiți și cel de-al patrulea document, o notă de informare pentru public sau pentru presă în ceea ce privește modul în care a fost realizată această strategie și echipa care a lucrat la redactarea acestei strategii (...) Acest subiect a fost lansat ieri după ce Ministerul Sănătății a afișat pe site și a lansat în dezbatere publică proiectul strategiei naționale de sănătate a României pentru perioada 2022-2030”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila. (Agerpres)

Lasă un comentariu