Previziuni 2023 - Mediul de afaceri - între “războiul talentelor” și atacurile cibernetice

Distribuie pe:

Inflația și declinul economic

Mass-media abundă, deja, în comentarii despre creșterea vertiginoasă a inflației, iar această tendință va continua, după toate probabilitățile, în 2023. Multe economii vor stagna sau se vor contracta, iar întreprinderile trebuie să se pregătească pentru această realitate.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a raportat că organizația și-a redus prognoza pentru o creștere globală de 2,9% în 2023. FMI avertizează asupra riscurilor crescânde în materie de instabilitate financiară și recesiune, recomandând companiilor să-și reducă cheltuielile.

Securitatea lanțurilor de aprovizionare

Securitatea lanțurilor de aprovizionare este o altă problemă cheie. Neajunsurile au început odată cu întreruperile cauzate de pandemia de COVID-19 și s-au agravat din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia și a deficitului de forță de muncă provocat de “Marea Demisie” (“Great Resignation”). Acest lucru a făcut ca materiile prime și produsele să fie mai greu de procurat, determinând, în același timp, creșterea prețurilor (la energie, cereale, petrol etc.).

Potrivit specialiștilor, problemele lanțului de aprovizionare ar putea duce la o potențială pierdere cumulată de 920 de miliarde de euro pentru produsul intern brut (PIB) în zona euro, în 2023.

Transformare digitală rapidă

Inteligența artificială (IA) începe deja să amplifice afacerile la nivel mondial, iar această tendință va continua să se accelereze anul viitor. În același timp, alte tehnologii precum 5G, Internet of Things (“Internetul lucrurilor”) etc. construiesc și accelerează IA, condiționându-se reciproc.

Acest lucru creează o lume de evoluții tehnologice din ce în ce mai rapide. Ca răspuns, fiecare afacere trebuie să fie considerată drept una tehnologică. Companiile trebuie să își reproiecteze procesele de producție și să se asigure că angajații lor au abilitățile necesare pentru o lume în care se colaborează și se lucrează din ce în ce mai mult cu instrumente capabile și inteligente.

Războiul pentru talente /al talentelor se va intensifica

În ce privește angajații, în 2023, companiile trebuie să fie pregătite să facă față unui șoc continuu al talentelor. De ani de zile de vorbește despre “Războiul pentru talente”, dar acum se pare că războiul se adâncește.

Companiile din diverse industrii vor trebui să recalifice sau să perfecționeze secțiuni masive ale forței de muncă pentru a se pregăti pentru a patra revoluție industrială. Companiile pot și trebuie să își asume sarcina formării talentelor, angajând tineri absolvenți, dat fiind că pandemia i-a făcut pe mulți să-și reevalueze locurile de muncă, ducând la demisii în masă în multe sectoare.

Pentru a atrage talente de top, angajatorii trebuie să ofere un mediu de lucru adecvat noului context, inclusiv flexibilitate la locul de muncă, leadership autentic, diversitate etc.

Folosit pentru prima dată la sfârșitul anilor `90, conceptul de război pentru talente/al talentelor (“war for talent”) se referă la o competiție acerbă între angajatori din așa-zisele industrii ale cunoașterii pentru a găsi și păstra oameni buni, în contextul unei reduceri a forței de muncă date de îmbătrânirea demografică și pensionarea Generației X sau Baby Boom (născută în intervalul aproximativ 1945-1964 - panorama.ro).

Nevoia de angajați calificați, oferta redusă, fenomene precum “marea demisie” în anumite țări s-au întâlnit cu telemunca în masă și au făcut ca războiul talentelor să se mute din plan local sau național în plan internațional.

Practic, în anumite industrii s-au șters și ultimele granițe de pe piața muncii, care devine cu adevărat globală. Mulți angajatori își caută, astfel, talente în lumea largă, acum că e clar că viitorul muncii din aceste industrii ale cunoașterii e cel puțin hibrid, dacă nu chiar “de la distanță”.

Securitatea datelor și a dispozitivelor

Atacurile cibernetice sunt în creștere, iar înșelătoriile sunt acum la ordinea zilei. Pe măsură ce companiile devin din ce în ce mai digitalizate și acumulează mai multe date, ele devin tot mai atractive pentru infractorii cibernetici.

Dispozitivele mobile și IT nu sunt imune la aceste amenințări. În plus, calculul cuantic este acum în curs de dezvoltare, ceea ce ar putea face ca sistemele de securitate existente să fie depășite.

Sustenabilitate

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru mediul de afaceri, la nivel mondial, iar consumatorii cer transparență, precum și produse și servicii ecologice.

Companiile pot răspunde la această cerință prin asigurarea transparenței practicilor lor de afaceri și supraveghind lanțurile de aprovizionare. De asemenea, ar trebui să ia în considerare trecerea la energie regenerabilă, la ambalaje mai durabile și să permită angajaților să lucreze de la distanță atunci când este cazul, ceea ce poate ajuta la reducerea emisiilor de carbon. (sursa și foto - forbes.com)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu