6-31 decembrie, zilele colindului din România?

Distribuie pe:

Zilele Colindului din România sunt marcate anual în perioada 6-31 decembrie, conform Legii nr. 171 din 23 iunie 2021 pentru instituirea Zilelor colindului din România.

Proiectul de Lege privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc a fost inițiat de 34 de senatori și deputați de la PNL, PSD, PMP, minorități și neafiliați. În expunerea de motive se arată că “propunerea legislativă reprezintă un prim pas în strategia de salvgardare a colindelor pe teritoriul României și în comunitățile de români de pretutindeni”, indică sursa citată.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, la 23 iunie 2021, Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilelor colindului din România. Articolul 1 al acestei legi prevede că “se instituie zilele colindului din România în perioada 6-31 decembrie”.

“Zilele colindului din România pot fi marcate de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către societatea civilă, precum și de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, consacrarea acestei perioade poate fi făcută și prin participarea la orice astfel de evenimente. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor prevăzute la alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate”, se arată în Articolul 2 al legii.

Potrivit Articolului 3, “unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare și instituțiile culturale pot participa la acțiuni de promovare a practicării colindului, precum și de identificare și creare a fondului de colinde”, iar în Articolul 4 se arată că “în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii întocmește un calendar de evenimente pentru zilele colindului din România”. (Agerpres)

N. red. Ce noroc cu această lege, altfel poporul român nu știa că are voie să colinde, să păstreze tradiția colindatului și să o perpetueze. Să înțelegem că, până la promulgarea acestei legi, românii au colindat în ilegalitate? Bunicii, părinții noștri și chiar și noi am fost până anul trecut “dizidenții” Sărbătorilor de Iarnă, “dizidenții” Crăciunului? Facem haz de necaz, dar constatăm cu stupoare cum unii se pierd în detalii și le scapă esențialul.

Esențialul în această situație este faptul că românii nu au nevoie de o lege promulgată și tipărită în Monitorul Oficial pentru a colinda, pentru a vesti nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru a sărbători Crăciunul și... nicio lege, chiar promulgată și tipărită, nu ne va opri să ne păstrăm tradițiile și să transmitem mai departe frumoasele noastre obiceiuri strămoșești.

O întrebare: În ce perioadă, de când și până când avem voie să sorcovim?

Dragi guvernanți, la capitolul “urări” nu vă faceți probleme. Fiecare român, în parte, vă urează, în fiecare zi, câte ceva.

Lasă un comentariu