Zi de mare bucurie duhovnicească în parohia Cristești I, Protopopiatul Târgu Mureș

Distribuie pe:

Duminică, 4 decembrie, credincioșii din parohia Cristești I au petrecut momente de înălțare duhovnicească și de bucurie a comuniunii în biserica ce poartă hramul “Sfântul Nicolae” din centrul localității. Evenimentele au debutat cu oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în sobor de preoți, după care părintele profesor Jan Nicolae a susținut un cuvânt de învățătură emoționant care a avut în centru “Vindecarea femeii gârbove” și bineînțeles pe Sfântul Ierarh Nicolae - ca model de trăire duhovniceasca într-o lume tot mai secularizată. În cuvântul de învățătură, preacucernicul părinte profesor ne-a introdus în atmosfera Intrupării lui Hristos pe pământ, și anume: “Vindecarea femeii gârbove introduce icoana Crăciunului în care boul și asinul sunt imaginea sfântă în care Dumnezeu vine, se întrupează și se face mâncare dobitoacelor.

Sf. Grigorie de Nissa spune că Dumnezeu se întrupează și se face iarbă și mâncare pentru dobitoace, pentru că boul și asinul sunt Israel și toate neamurile, sunt vechiul Israel îndărătnic și încăpățânat și neamurile care vin să-l recunoască pe Dumnezeu întrupându-se și acestea, cele două popoare, neamurile păgâne și vechiul Israel, mâncând iarba Logosului, devin din necuvântătoare, cuvântătoare de Dumnezeu, din iraționale, devin popoare raționale care recunosc pe Dumnezeu Întrupat, iar venirea Domnului este cea care ne ridică pe toți din gârbovire.

Firea omenească este această gârbovă vindecată, de pe care se ridică povara păcatului. Astăzi, noi arvunim sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestei sfinte biserici, iar când venim la Biserică nu venim cu mâna goală, noi venim aducându-ne pe noi în dar lui Dumnezeu la altar prin simbolul pâinii și al vinului de împărtășanie. Dacă vă uitați pe pâinea aceasta care este pecetluită, vom găsi definiția credinței noastre, “credința noastră este Biruința care a biruit lumea (Iisus Hristos care învinge întotdeauna). Referitor la Sfântul Ierarh Nicolae, el este emblema bunătății și a fermității în credință dincolo de granițele creștinismului”.

După Sfânta Liturghie a urmat un frumos concert de colinde susținut de corul de copii al parohiei și interpreți de muzică populară de pe plaiuri mureșene: Andrada Pașcan, Veronica Maier, Mara Stuparu, Porime Răzvan, Carina Avram, Ovidiu Furnea, Ina Todoran și Nelu Șopterean. La final, invitații și copiii din parohie au primit daruri, iar credincioșilor le-au fost oferite cărți și icoane.

Pentru noi, cristurenii, a fost o zi de mare binecuvântare, de aceea îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile cele bogate, le mulțumim tuturor invitaților, îi felicităm pe toți, rugându-l pe bunul Dumnezeu să verse har Și dar peste ei.

Pr. Vasile Răzvan Enache

Lasă un comentariu