Proiect: Se amână pensionarea la 57 de ani a personalului de urgență

Distribuie pe:

Punerea în aplicare a măsurii prin care personalul profesionist operativ de intervenție ar fi putut să se pensioneze la 57 de ani urmează să fie suspendată până la finalul anului 2023, după cum reiese dintr-un proiect de OUG pus recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ceea ce înseamnă că va fi amânată din nou posibilitatea medicilor, asistenților medicali sau ambulanțierilor, precum și a salvatorilor montani de a se pensiona mai devreme.

Reamintim că Legea nr. 5, din iunie 2021, privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție oferă posibilitatea de pensionare a acestui tip de personal la vârsta de 57 de ani fără penalizare (față de vârsta standard de pensionare de 65 de ani).

Potrivit legii, în categoria personalului profesionist operativ de intervenție pot fi încadrați angajații serviciilor publice de ambulanță (medici, asistenți medicali sau ambulanțieri), ai unităților de primiri urgențe și cei ai serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo, care au un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani, din care cel puțin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Din expunerea de motive reiese că, până în 2024, Legea 5/2021 ar fi dat posibilitatea pensionării a 31,12% dintre medicii din urgență, 12,68% dintre asistenții medicali, 45,42% dintre ambulanțieri, 9,96% dintre șoferii de ambulanță și 34,02% dintre operatorii registratori de urgență. (L.P.)

Lasă un comentariu