UE aprobă legea împotriva importului de mărfuri legate de defrișări

Distribuie pe:

Uniunea Europeană a adoptat o lege care interzice companiilor să comercializeze - pe piața europeană - cafea, carne de vită, soia și alte produse ce au legătură cu defrișările, notează Reuters.

Sub sancțiunea unor amenzi usturătoare, actul normativ va pretinde companiilor ca, înainte de a comercializa astfel de produse în UE, să prezinte o declarație care să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.

“Sper că acest regulament inovator va stimula protecția pădurilor din întreaga lume și va inspira alte țări la COP15” (Conferința ONU pentru Biodiversitate - n.n.), a declarat negociatorul șef al Parlamentului European, Christophe Hansen.

Defrișarea este unul dintre principalele motive pentru creșterea gazelor cu efect de seră care provoacă schimbările climatice și va fi punctul central al conferinței COP15 a Națiunilor Unite din această săptămână, în cadrul căreia țările vor încerca să ajungă la un acord global pentru protejarea naturii. Negociatorii din țările UE și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra legii abia astăzi (ieri, 6 decembrie - n-n.).

Legea se va aplica pentru: soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao, cafea și unele produse derivate, inclusiv ciocolată și mobilier. Cauciucul, cărbunele și unele derivate ale uleiului de palmier au fost incluse la cererea legiuitorilor europeni.

Companiile vor trebui să demonstreze când și unde au fost produse materiile prime și să ofere informații “verificabile” că acestea nu au fost cultivate pe terenuri defrișate după 2020.

Nerespectarea ar putea duce la amenzi de până la 4% din veniturile unei companii dintr-un stat membru al UE.

Țările care vor fi afectate de noile reguli, inclusiv Brazilia, Indonezia și Columbia, spun că le consideră împovărătoare și costisitoare. În plus, certificarea bunurilor este dificil de monitorizat, mai ales că acestea cuprind mai multe țări. (sursa - it.finance.yahoo.com/ue-approva-legge-contro-importazione). (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu