Românii au cea mai ieftină masă de Crăciun. Cea mai scumpă e gâsca la cuptor a germanilor

Distribuie pe:

Gâsca la cuptor din Germania este cea mai scumpă masă festivă, în timp ce sarmalele românești sunt cele mai ieftine, arată un studiu global referitor la țările care cheltuiesc cel mai mult pentru masa de Crăciun. Astfel, familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de rețeaua socială de investiții eToro în 12 țări de pe trei continente. eToro a constatat că mâncarea festivă tipic germană, care constă în friptură de gâscă și garnituri, inclusiv șuncă, mere și ceapă, va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gâscă costând aproape 57 de euro.

La celălalt capăt al spectrului costurilor, mâncarea tradițională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obișnuite - inclusiv smântână și ardei iute - și cozonac făcut în casă ar costa o familie de patru persoane 26 de euro.

Într-un clasament care prezintă costul ingredientelor pentru masa de Crăciun în 12 țări, în euro, Germania se află pe primul loc cu Gâscă și garnituri, la un preț de 66,70 euro, pe locul al doilea se situează Spania - Curcan și garnituri, la 60,90 euro, iar pe locul al treilea Italia cu Tortellini în supă cu 47,68 euro. Urmează Olanda cu Ruladă de porc la 45,12 euro, SUA (Curcan și garnituri) la 44,31 euro, Franța (Curcan și garnituri) - 41,06 euro, Australia (Grătar) - 34,80 euro, Danemarca (Friptură de porc) - 34,34 euro, Marea Britanie (Curcan și garnituri) - 32,48 euro, Polonia (Colțunași cu varză murată și ciuperci cu borș) - 30,39 euro, Norvegia (Friptură de porc) - 26,80 euro și România (Sarmale cu mămăligă și cozonac) - 25,87 euro.

Datele au fost colectate între 21 noiembrie 2022 și 24 noiembrie 2022. Costurile se bazează pe o cină tradițională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanț de supermarketuri locale de top. (Agerpres)

Lasă un comentariu