În primăvara anului viitor, începe construcția Spitalului Clinic Universitar “George Emil Palade”, primul de acest gen din România

Distribuie pe:

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST), prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat că în prima parte a anului viitor ar putea începe construcția Spitalului Clinic Universitar “George Emil Palade”. “E important să știm că înainte de a veni domnul profesor Alexandru Rafila la minister, proiectul Spitalului Clinic Universitar «George Emil Palade» din Târgu Mureș a stat 9 luni în sertarele Ministerului Sănătății. Iar după ce a venit domnia sa, s-a aprobat Hotărârea de Guvern în 3 zile. E un lucru care dă, până la urmă, o direcție în acest sens și, în prima parte a anului viitor, va începe construcția Spitalului Clinic Universitar «George Emil Palade»“, a precizat Leonard Azamfirei, într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a arătat, în cadrul conferinței de presă, că înființarea la nivel național a unei rețele de spitale universitare este benefică, atâta timp cât universitățile pot să asigure resursa umană și managementul acestor structuri.

“Eu cred că, să avem la nivel național o rețea de spitale universitare nu este un lucru rău. Discutăm de calificarea resursei umane. Avem, de exemplu, Spitalul Universitar din București, el este cu titlu universitar, dar e al Ministerului Sănătății. Adresabilitatea va fi mare, pentru că, dacă sunt specialiști bine pregătiți, nu contează neapărat cine e proprietarul spitalului, ci contează mai degrabă ce tip de serviciu oferă”, a subliniat ministrul Sănătății. El a adăugat că nu are cunoștință ca o altă universitate din țară să aibă, deocamdată, un astfel de proiect.

Spitalul Clinic Universitar “George Emil Palade” din Târgu Mureș, care va fi construit și administrat de UMFST, este gândit ca o componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum”, pentru înființarea căruia universitatea a depus documentația proiectului de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” va fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri care va cuprinde Spitalul Clinic Universitar “George Emil Palade” și un Incubator Tehnologic și de Afaceri.

Spitalul va avea departamentul CLINICAL LAB, pregătit pentru a putea acomoda activități aplicate într-un spectru de specialități medicale relevante pentru activitatea universității, mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureș și la nivel național, precum și cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă și chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia și imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică.

De asemenea, va cuprinde departamentul LIVING LAB, în care se vor desfășura activități de transfer tehnologic și de cercetare aferente dezvoltării experimentale/testării/validării de produse și servicii inovative cu implicarea interactivă a stakeholderilor din actul medical, pacienți, personal medical, furnizori de tehnologie, companii de farmaceutică, IMM-uri din domeniul medical.

“Prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar, se vor asigura nu doar servicii medicale de performanță, dar și suport pentru procesul de învățământ destinat studenților, masteranzilor și doctoranzilor, precum și pregătire medicală pentru medicii rezidenți. Spitalul va avea și o funcțiune de cercetare importantă, în sensul că va crea cadrul potrivit pentru studiile clinice în scopul dezvoltării de noi produse/servicii medicale și mediul pentru cercetarea inter și multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informația, serviciile, aspecte de etică, aspecte juridice, soft skills - domenii în care UMFST își pregătește studenții. Prin funcțiunea de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării și valorificarea acestora prin activități economice, spitalul va reprezenta mediul de testare și implementare a serviciilor și tehnologiilor pentru o medicină modernă - aparatură și instrumentar inovativ, procedee și terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health/telemedicină, pentru testarea echipamentelor medicale de ultimă generație, a ideilor inovative ale echipelor de studenți și cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants”, a menționat rectorul Leonard Azamfirei.

Lasă un comentariu