Ultima oră! Rezultate pozitive la un medicament pentru tratarea Alzheimer

Distribuie pe:

Oamenii de știință au salutat ieri rezultatele detaliate ale unui studiu clinic asupra unui nou medicament care confirmă eficacitatea acestuia în încetinirea declinului cognitiv al pacienților cu boala neurodegenerativă Alzheimer, dar au remarcat și efecte adverse uneori severe ale acestui medicament, relatează AFP.

Rezultatele complete ale acestui studiu clinic avansat (faza III) realizat pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp de 18 luni au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienții tratați cu lecanemab, un medicament dezvoltat de grupul farmaceutic japonez Eisai și de cel american Biogen.

Această proporție “semnificativă din punct de vedere statistic”, conform celor două grupuri, fusese deja anunțată la sfârșitul lunii septembrie. Dar studiul complet, publicat miercuri în New England Journal of Medicine, precizează și ratele de incidență ale efectelor adverse ale lecanemab-ului, uneori grave și notabil mai frecvente decât în grupul de pacienți tratați sub placebo.

Astfel, 17,3% dintre pacienții tratați cu lecanemab au suferit hemoragii cerebrale, față de 9% din grupul placebo. Și 12,6% dintre persoanele care au primit acest medicament experimental au suferit de edem cerebral, comparativ cu doar 1,7% în grupul placebo.

Cu toate acestea, rata globală a mortalității este aproape aceeași în cele două grupuri de pacienți din studiu (0,7% la persoanele tratate cu lecanemab, 0,8% la cei tratați sub placebo).

“Este primul medicament care oferă o opțiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer”, a declarat Bart De Strooper, directorul Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie. (Agerpres)

Lasă un comentariu