Rectorul UMFST: În 2023 finalizăm Centrul de Simulare și Abilități Practice și primul Centru Național de Realitate Virtuală

Distribuie pe:

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș va finaliza la începutul anului viitor o serie de investiții unice în țară, între care se regăsește și Centrul de Simulare și Abilități Practice, în cadrul căruia va funcționa și primul Centru Național de Realitate Virtuală aplicată în învățământul medical.

“La începutul anului 2023 vom finaliza Centrul didactic - UNI-X, precum și extinderea Centrului de Simulare și Abilități Practice, repere de învățământ medical unice în România, unde va funcționa și primul Centru Național de Realitate Virtuală aplicată în învățământul medical (...) Am creat în acest an mecanisme noi de stimulare a activității științifice pentru toate categoriile de beneficiari, de la studenți până la cadrele didactice cu experiență în cercetare. Resursele alocate au crescut semnificativ și am constatat o intensificare a activităților desfășurate în cadrul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice. Anul 2022 a fost unul mai puțin prietenos cu apelurile deschise pentru proiectele de cercetare de anvergură națională, dar proiectele de colaborare internațională au înregistrat o creștere semnificativă”, a declarat rectorul universității, profesor doctor Leonard Azamfirei, joi seara, în cadrul Galei UMFST.

De asemenea, a precizat rectorul, Universitatea a câștigat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de pe prima poziție la nivel național, proiectul i-NEXT prin care este asigurată finanțarea pentru 18 laboratoare digitale, pentru toate domeniile mari de studii din universitate, laboratoare ce vor fi date în funcțiune în anul 2023.

“Lucrăm pentru a depune o serie de alte proiecte cu finanțare din aceeași sursă asigurată prin Ministerul Educației: Consorțiul regional pentru învățământ tehnic dual (unde suntem însă dependenți de autoritatea locală) și Dotarea cu materiale didactice și echipamente digitale pentru învățământul preuniversitar - deschiderea Liceului universității, ca liceu public fiind, pentru anul 2023/2024, o certitudine indiferent de rezervele unora din afara universității. Prin Ministerul Sănătății, accesând aceeași sursă de finanțare, PNRR, vom intra în competiție în lunile decembrie-ianuarie pentru construirea unui Centru de dezvoltare a competențelor din sistemul public de sănătate, un centru de referință destinat formării personalului medical la un nivel medical și tehnologic superior, dar și pentru o serie de alte proiecte conectate cu Spitalul universitar aprobat prin Hotărârea de Guvern din 30 martie. Am convingerea că dezvoltarea serviciilor medicale de calitate sub egida universității reprezintă șansa de a reda într-un termen rezonabil prestigiul de centru medical universitar acestui oraș”, a afirmat Azamfirei. (Agerpres)

Lasă un comentariu