Chiftele de post din ciuperci și vinete coapte

Distribuie pe:

* 500 de grame de ciuperci (de care preferați, eu am folosit un amestec de champignon albe și brune)

* 2 vinete medii-mici, cam de 275-300 de grame/bucată

* 2 linguri de ulei

* 1 ceapă mărișoară (100 de grame)

* 2-3 căței de usturoi

* 1 ardei roșu mic (opțional)

* 1 lingură de semințe de in + 30 ml de apă rece

* 150 de grame de pesmet

* 1 lingură de cimbru tocat sau altă verdeață (ce vă place mai mult)

* sare și piper după gust

În primul rând, vom avea grijă să pregătim “oul”, adică mucilagiul de in, care va lega perfect compoziția noastră. Punem într-un castronel 1 lingură de semințe de in și le acoperim cu 30-40 ml. de apă rece. Lăsăm deoparte minimum 30 de minute, înmuierea semințelor de in se poate face și peste noapte, iar efectul lor de a lega va fi cu atât mai accentuat. În jurul semințelor, apa se va transforma într-un fel de jeleu care este un excelent substitut de ou în preparatele vegane. Desigur, vom folosi și semințele deodată cu acest mucilagiu.

Vinetele se coc direct pe flacără sau pe grătar, până ce coaja se carbonizează și miezul e foarte moale. Se curăță de coajă și se pun la scurs într-o sită inoxidabilă sau de plastic, să nu se oxideze. După ce s-au scurs de lichid și s-au răcit, vinetele se toacă mărunt, ca pentru salata de vinete.

Între timp, ciupercile se curăță cu atenție, ștergându-se cu șervețele de hârtie absorbantă. Se dau apoi la blender sau se toacă foarte mărunt.

Ceapa se toacă mărunt, la fel și ardeiul roșu. Într-o tigaie se încing pe foc mediu 2 linguri de ulei și se adaugă ceapa și ardeiul. Se presară sare și se călesc, amestecând constant, 5-6 minute.

După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă ciupercile tocate. Se călesc toate 10-15 minute, amestecând din când în când, pentru ca ciupercile să piardă cât mai multă apă.

Vinetele coapte și scurse de zeamă, ciupercile călite cu ceapa și ardeiul, tot conținutul castronelului cu semințe de in, usturoiul zdrobit, sare și piper, verdeața tocată pe care o preferați și 150 de grame de pesmet se amestecă bine într-un castron.

Cu mâinile umede, se formează chiftele din compoziție si se dau prin pesmet.

Când uleiul este bine încins, ar trebui să aibă temperatura de 170-180°C. În lipsa unui termometru cu citire instantanee, se aproximează lăsând să cadă în tigaie o grăunță de compoziție. Dacă uleiul sfârâie puternic în jurul acesteia, e suficient de încins. Se prăjesc chiftelele în tranșe, fără să le înghesuim în tigaie.

Nu e nevoie să fie prăjite decât atât cât să se rumenească după preferință. Ținem cont că în compoziție totul este deja gătit. Imediat ce sunt suficient de rumene, se întorc pe partea cealaltă și se mai prăjesc cât să devină rumene și cu crusta crocantă. Aceste chiftele de post din ciuperci și vinete se pot găti și la cuptor, dar niciodată nu se va obține o crustă la fel de crocantă.

Se consumă calde sau reci, iar eu vă recomand să le serviți cu sosul de roșii marinara, sunt delicioase!

(Sursa: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/chiftele-de-post-din -ciuperci-si-vinete-coapte.html)

Lasă un comentariu