Tulburarea afectivă sezonieră, o afecțiune apărută la schimbarea anotimpurilor

Distribuie pe:

Dr. Jenny Barnett, neurolog britanic și membru al Asociației de Neuroștiințe din Cambridge, citat de descopera.ro, susține că iarna apar modificări în creier, iar unele dintre ele ne pot face să ne simțim destul de rău. Pe măsură ce mediul se modifică, cum ar fi mai puțină lumină solară sau vreme nefavorabilă, apar noi factori de stres la care creierul trebuie să reacționeze.

“Uneori, aceste reacții se pot manifesta drept tulburare afectivă sezonieră (TAS), o afecțiune comună în care schimbarea anotimpurilor (în special de la cald și luminos la rece și întunecat) afectează starea de spirit.

Cu o scădere a nivelului de lumină naturală a soarelui și rutinele noastre generale inversate, corpurile noastre ajung să producă mai puțin din hormonul care reglează starea de spirit, numit serotonină”, explică dr. Barnett.

Reglarea emoțiilor, îngreunată

Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, creierul metabolizează mai repede resursele de care dispune, ceea ce duce la un dezechilibru de substanțe chimice, care poate îngreuna reglarea emoțiilor.

Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de anxietate și sentimente de depresie, care îi pot afecta drastic pe cei cu afecțiuni ale creierului sau ale dispoziției.

Iarna apar modificări în creier, care nu numai că pot influența starea de spirit, dar pot influența și capacitatea de a îndeplini sarcini dificile, întrucât creierul abordează sarcinile diferit.

Într-un studiu în care voluntarii au fost ținuți într-un mediu fără nicio indicație a anotimpului timp de 4 - 5 zile, oamenii de știință au descoperit că performanța la provocările cognitive variază în funcție de anotimp, chiar dacă fiecare aspect al mediului și comportamentul participanților au fost păstrate la fel.

Studiul a arătat că oamenii au performanțe mai bune la sarcinile cognitive vara și mai proaste iarna, cu o mai mare activare a creierului în mijlocul verii și mai puțină în mijlocul iernii.

Acest lucru sugerează că creierul nostru fie are resurse diferite disponibile în timpul diferitelor anotimpuri, fie trebuie să utilizeze metode diferite pentru a îndeplini aceeași sarcină în diferite anotimpuri.

Metode de contracarare

În opinia dr. Jenny Barnett, pentru contracararea acestor neajunsuri, creierul are nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa, așa că este recomandată ridicarea nivelului de vitamine D, B12 și acid folic în timpul lunilor de iarnă. Vitamina B12 poate fi găsită în alimente precum carnea, peștele, brânza și ouăle, așa că pentru cei care urmează o dietă vegană este recomandat să folosească anumite suplimente, la indicația medicului.

Pentru acid folic, se umple farfuria cu legume cu frunze verzi (broccoli, fasole, leguminoase și avocado).

Respectarea unei rutine bune de somn și participarea la activități va fi, de asemenea, de ajutor. De asemenea, este de luat în considerare terapia cu lumină, în care o cutie cu lumină este folosită la prima oră a dimineții pentru a simula lumina soarelui.

Pentru sprijin și sfaturi pertinente privind tulburarea afectivă sezonieră de iarnă, se poate lua legătura cu medicul de familie. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu